Dit artikel wordt u aangeboden door UBS Asset Management.

UBS AM: ‘Een langzamere groei is best prima voor China’

De experts van UBS Asset Management leggen uit waarom de Chinese economie niet verder zal vertragen.

De Chinese economie vertraagt, net als de wereldwijde groei. In 2019 verwacht het IMF voor het land een groei van 6,3% ten opzichte van 6,6% in 2018. Voor de wereldwijde groei verwacht het IMF 3,3% versus 3,6% in 2018. Hayden Briscoe, hoofd Asia-Pacific Fixed Income, en Bin Shi, hoofd Chinese aandelen van UBS Asset Management leggen uit waarom de Chinese economie niet verder zal vertragen.

Blijft de Chinese economie vertragen?

We denken van niet en dat om verschillende redenen. Ten eerste: de beleidsstimulus die in het vierde kwartaal van 2018 werd uitgerold, krijgt nu pas een effect in de reële economie. De komende zes maanden zullen de voordelen van de monetaire versoepeling, de belastingverlagingen en de hervormingen aan de aanbodzijde zichtbaar worden in de officiële cijfers. Daarom verwachten we dat de Chinese economie zich in de tweede helft van 2019 zal stabiliseren.

Houd de belangrijke Chinese vastgoedsector in het vizier

Daarnaast verwachten we dat de Chinese vastgoedmarkt de economie aanjaagt. De afgelopen maanden zagen we een snelle groei van de verkoop, maar de uitvoering van de bouwprojecten bleef achter. Zodra Chinese vastgoedontwikkelaars de woningen bouwen die ze hebben verkocht, zullen we de effecten daarvan op de economie zien. Dat vormt een extra argument voor onze verwachting dat de economie later dit jaar stabiliseert.

Nieuwe Chinese maatregelen verwacht

Verder denken we dat China bijkomende maatregelen zal nemen om de economie te ondersteunen. Op monetair vlak verwachten we extra renteverlagingen, waarschijnlijk in de vorm van verlagingen van de RRR (Reserve Requirement Ratio). Dit zal de kredietstroom in de economie wellicht vergemakkelijken. Voor beleggers betekent dit dat ze moeten wennen aan een nieuwe realiteit die we omschrijven als de drie ‘L’s’:

  • Een L-vormig herstel: geen nieuwe groeispurt, maar een stabilisatie van de economische groei. Beleidsmakers zijn beducht voor te veel stimulus en kiezen voor tactische zetten om de groei stabiel te houden.
  • Langere bedrijfscycli: vanwege het net genoemde tactische maatwerk is het waarschijnlijk dat de bedrijfscycli langer en stabieler worden.
  • Kwaliteitsgroei voor de lange termijn: het schuldafbouwbeleid en andere nieuwe regelgeving in 2017 en 2018 hebben bedrijven gedisciplineerd waardoor bedrijven van slechte kwaliteit uit de markt zijn gedrukt. Dat verbetert de vooruitzichten voor de langere termijn aanzienlijk.

Nu deze trends zichtbaar worden, in combinatie met het vooruitzicht op een L-vormig herstel, denken we dat een langzamere groei zelfs goed is voor China.

Hoofd China Fixed Income Hayden Briscoe: twee essentiële trends en transacties

Beleggers kampen met een ingewikkeld probleem: waar moeten ze schuilen nu de economie vertraagt? Ontwikkelde markten als Duitsland, Japan en het Verenigd Koninkrijk bieden nauwelijks of geen bescherming – de reële yields zijn negatief en ook van Amerikaanse staatsobligaties hoeven ze niet veel te verwachten. Tegenover deze markten lijken Chinese overheidsobligaties een uitstekende keuze.

Met positieve reële yields en een lage correlatie met ontwikkelde markten verdient deze beleggingscategorie een plek in elke portefeuille en vormt ze steeds meer een veilige haven voor wereldwijde beleggers. De beleggingscategorie behoorde in 2018 tot de best presterende en we verwachten dat ze het goed blijft doen.

Ook high yield strategieën lijken ons een goede beleggingskeuze. In een wereld hongerig naar yield hebben Chinese hoogrentende obligaties heel wat te bieden in vergelijking met andere wereldwijde high yield-markten.

Die verbeterde verkooptrends, gekoppeld aan de blijvende inspanningen van enkele grote vastgoedontwikkelaars om hun schulden af te bouwen, sterken ons vertrouwen in de beleggingscategorie, waarbij we een voorkeur hebben voor de grotere spelers.

Naarmate de economie stabiliseert, zien we daarnaast mogelijkheden om te profiteren van koersstijgingen.

Hoofd Chinese aandelen Bin Shi: negeer het rumoer, focus op de fundamenten

Ondanks al het rumoer over de handelsspanningen en de bezorgdheden over een vertraging van de Chinese groei, blijft de handel van China met de VS beperkt. Bij de bedrijven in de MSCI China Index komt maar 1,8% van de inkomsten uit de VS. Macro-economisch neemt de netto export naar de VS slechts 2% procent van China’s bbp voor zijn rekening. De VS is daarnaast verantwoordelijk voor slechts 19% van de totale export.

Bij de economische fundamenten zijn we gefocust op vier langetermijntrends die de binnenlandse vraag ondersteunen:

  • Groeiende consumptie: de Chinese consumptiegroei blijft robuust, en veel van de bedrijven die we volgen hebben beter gepresteerd dan verwacht. Dit ondanks het rumoer in de media over de voortdurende handelsspanningen.
  • Verdere verstedelijking: China blijft in snel tempo urbaniseren. Dat creëert een grote consumentenmarkt en ondersteunt de vraag naar diensten zoals opleidingen.
  • Automatisering en innovatie: De Chinese industrie heeft wereldwijd het grootste aantal robots in gebruik, en de sterke investeringen in onderzoek en ontwikkeling zorgen voor voortdurende innovatie.
  • China vergrijst: in 2030 zullen 245,9 miljoen Chinezen 65 jaar of ouder zijn. Dat zal de vraag naar gezondheidszorg en verzekeringen sterk doen stijgen.

Deze economische fundamenten hebben nog veel ruimte om te groeien, en creëren voor de gedisciplineerde belegger mooie kansen op de Chinese aandelenmarkten.

Meer lezen?

China markets: the outlook for equities and fixed income