UBS AM: Amerikaanse techaandelen aan banden, China profiteert


De spanning tussen de VS en China is weer om te snijden. Vanuit marktperspectief krijgen techaandelen last van veel volatiliteit.

Dit terwijl de Amerikaanse techreuzen onaantastbaar lijken. Maar vergeet vooral niet naar het grotere plaatje te kijken – China staat er eigenlijk beter voor dan je zou denken. Dit schrijven Evan Brown, head of multi-asset strategy investment solutions, en Luke Kawa, director investment solutions, van UBS AM in hun Monthly Macro Outlook

“Er zijn twee dingen die beleggers zich moeten afvragen als het gaat om tech-aandelen: ‘Hoe groot is de kans op een échte ontkoppeling van Amerikaanse en Chinese tech, als de situatie volledig uit de hand loopt?’ en ‘In hoeverre zullen wereldwijde en Amerikaanse belastingaanscherpingen de Amerikaanse techreuzen wat meer op de knieën brengen?'”

“Beide partijen zullen veel schade oplopen aan een plotselinge technologische ontkoppeling, dus dat lijkt niet voor de hand liggend. We denken eerder dat de Amerikaanse overheid op een bredere schaal de Chinese techreuzen blijft tegenwerken.” Maar die Chinese marktleiders – Tencent, Alibaba, Baidu, Meituan-Dianping en JD.com – zijn veel minder afhankelijk van het buitenland voor hun omzet dan bijvoorbeeld de FANGs. “Daarnaast staan de Chinese techreuzen niet op gespannen voet met Peking, terwijl aan de andere kant van de Stille Oceaan wel problemen zijn met de overheid. China ziet vooral veel voordelen in het hebben van een goede relatie met de techbedrijven. Met wat hulp van de overheid is geld het minste probleem voor de Chinese bedrijven, mochten die Amerika niet meer in komen. Huawei heeft bijvoorbeeld zijn winst weten te verdubbelen in de eerste helft van 2020, doordat de binnenlandse vraag zo groot is.”

In Amerika staan de zaken er heel anders voor. Daar moesten de techreuzen zich verantwoorden voor hun belastingmoraal en kunnen ze kritiek en tegenwerking verwachten als ze hun (wereldwijde) positie willen uitbreiden. “Politici leveren al kritiek op de businessmodellen van de bedrijven die hun dominante marktpositie versterken en weinig belasting betalen. En mocht Joe Biden met de Democraten de verkiezingen winnen – wat de polls momenteel voorspellen – dan zullen ze nog harder worden aangepakt. Natuurlijk zal het een aantal jaar duren voor nieuwe wet- en regelgeving is doorgevoerd, maar het zal eerder voelbaar worden in de aandelenkoersen. Daarom verkiezen wij op dit moment Chinese techaandelen boven Amerikaanse.”

Lees hier de gehele Macro Monthly van UBS Asset Management