Dit artikel wordt u aangeboden door UBS Asset Management.

UBS AM heeft haar infrastructuuroutlook voor 2020 gepubliceerd.

Declan O’Brien en Alex Leung van het Infrastructure Research & Strategy Team ontvouwen de belangrijkste trends in zowel Europa als in de VS.

Europa:

Veranderingen in het politieke raamwerk in Europa brengen risico’s met zich mee. We houden het Verenigd Koninkrijk nauw in de gaten. De Labour Partij is erop uit om belangrijke sectoren weer te nationaliseren, waaronder de spoorwegen, elektriciteitslevering, de posterijen, het waterleidingbedrijf en een deel van de telecomsector. Dit zal leiden tot afschrijvingen voor beleggers in deze bedrijven. Wij geven in Europa sterk de voorkeur aan niet-gereguleerde assets onder andere gezien de lage inflatie en lage rente.

Beleggers in infrastructuur hebben in 2019 duidelijk een voet aan de grond gekregen in de telecomsector. Vooral op de Duitse en Britse glasvezelmarkten was veel activiteit te bespeuren. De markt kenmerkte zich namelijk door een aantal grote overnames.

Alhoewel de markt er gunstig uitziet voor digitale infrastructuurbeleggingen houden we risico’s nauw in de gaten. De business case voor de penetratiegraad van glasvezel moet gebaseerd zijn op de huidige snelheid en de kosten voor de gebruiker van bestaande verbindingen. De nuances van de verschillende markten moet ook in ogenschouw worden genomen.

De Verenigde Staten:

De verkiezingen in de VS staan opstapel. Dit betekent dat er extra aandacht is voor infrastructuuruitgaven. Dit omdat Amerikaanse politici graag wervelende toespraken houden over het verval van de Amerikaanse infrastructuur zonder dat ze met echte oplossingen komen. Opvallend is er van het 1000 miljard dollar kostende plan dat Trump in 2016 met veel bombarie aankondigde nog niets terechtgekomen. Ook de Democraten komen met allerlei beloften maar die zijn niet uitgewerkt en we vragen ons serieus af of de Democraten het beter op dit gebied beter zullen doen dan Trump als ze de verkiezingen winnen en een meerderheid behalen in het Congres.

Mocht de Amerikaanse regering geld pompen in infrastructuurprojecten die geen geld opleveren en belastingverlagingen terugdraaien zullen beleggers de dupe kunnen daarvan kunnen worden. Maar als er beleid wordt ingevoerd dat goed is voor privatiseringen, pps en er financiële douceurtjes worden uitgedeeld kan dit juist weer gunstig uitvallen voor beleggers.

Er is een aantal sectoren die nu in de schijnwerpers staan:

Olie en gas. Er zijn Democraten die een verbod willen op fracking. Dit heeft zijn weerslag op infrastructuur zoals pijpleidingen, energiecentrales en exportterminals. In Colorado pleit een belangrijke politicus ervoor dat de staat  in 2040 voor 100% gaat draaien op groene energie, maar dit zien veel inwoners niet zitten. Dus het fracking-debat is nog in volle gang.

Telecommunicatie. Amerikaanse politici zijn voor de uitrol van high speed internet via bijvoorbeeld 5G en glasvezel, zeker omdat de VS achterloopt op dit gebied. Haast lijkt geboden omdat China aan een technologische inhaalslag bezig is.

Er zijn veel beleggingskansen te vinden in zowel Europa als de VS. Het aantal elektrische voertuigen neemt toe en de komende tien jaar in China 40 miljoen extra laadpalen nodig. En in Europa en VS is zeker 50 miljard aan extra investeringen nodig om aan de vraag te voldoen.

Ook slimme meters en grids bieden beleggingskansen. Veel data wordt gedeeld onder de belanghebbenden in de energie-keten. Beleggers kunnen bijvoorbeeld geld verdienen aan installatietechniek, onderhoud en het verzamelen en analyseren van data.