Dit artikel wordt u aangeboden door UBS Asset Management.

UBS AM: Momentum verliezen, sterk blijven

Een economisch herstel is inmiddels door beleggers ingeprijsd, maar wat nu?

Hoe zullen de groei en inflatie zich ontwikkelen en hoe verhouden die zich tot vorige cycli? Het is bij het beantwoorden van deze vragen van belang om onderscheid te maken tussen de snelheid van verschuivingen en het momentum. UBS Asset Management verwacht dat het groeitempo aanhoudt, ten dele omdat er een accomoderend monetair- en begrotingsbeleid gevoerd wordt. Macro- en beleggingsspecialisten Evan Brown, Ryan Primmer en Lucas Kawa van UBS AM stellen in hun kwartaalbericht Losing momentum, staying strong dat ze denken dat momentum zal vertragen omdat het beleid binnenkort minder gericht zal zijn op groei dan nu het geval is.

De inhaalvraag duwde de consumentenbestedingen tot een ongekend hoog niveau. Op een gegeven moment zal die situatie normaliseren. De markten weten dat en zijn al bezig zich aan te passen aan een minder snelle groei van de economie. Van oudsher zien we dat als het tij keert dit leidt tot marktvolatiliteit omdat beleggers proberen in te schatten hoe groot het verlies aan momentum zal zijn en hoe het nieuwe economische evenwicht eruit zal zien. Normaliter reageren aandelenkoersen overdreven als fundamentele factoren zich minder gunstig ontwikkelen.

China en de VS wisten de wereld tijdens de recessie als geen ander de weg richting herstel te wijzen, maar de economische groei van beide landen voldoet nu niet meer aan de verwachtingen van analisten. Omdat de groei in China het meest tegenvalt, geven Brown, Primmer en Kawa de voorkeur aan Chinese staatsobligaties, ook vanwege de aantrekkelijke couponrente. Uit peilingen blijkt dat het gat tussen hoe men de huidige situatie beoordeelt en wat de inschattingen voor de toekomst zijn, steeds kleiner wordt. Enerzijds getuigt dit van de kracht van het herstel van de wereldeconomie, anderzijds wordt dit geassocieerd met een piek van de inkoopmanagersindex en het verlies aan momentum daarna.

Veel koersen, zoals die van koper en de Amerikaanse dollar, bewegen zich op een manier die past bij de ophanden zijnde vertraging van het herstel. Aandelen en dan vooral Amerikaanse beursfondsen behoren in dit verband tot de uitschieters. Beleggers dienen vanwege het Treasury-marketklimaat en de fase waarin de cyclus zich bevindt, terughoudend te zijn als het gaat om aandelen op indexniveau.