Dit artikel wordt u aangeboden door UBS Asset Management.

UBS AM: Stilte voor de fusie- en overnamestorm?

De uitbraak van het coronavirus leidde ertoe dat beleggers risico massaal uit de weg gingen.

Zo ook in de categorie ‘merger arbitrage’, waar de spreads aanzienlijk toenamen en de activiteit nagenoeg tot stilstand kwam. Maar daar komt binnenkort verandering in, zeggen de experts van UBS Asset Management in hun 'Global Merger Arbitrage Outlook – Ready to deal?’. Bedrijven die onder druk staan, gaan op zoek naar verlichting, private equity zet kapitaal in en strategische kopers jagen op overnamekansen.

Minder deals maar legio kansen

Ondanks de onrust op de markt werden er nog steeds transacties afgerond en nieuwe deals aangekondigd. Hoewel geplande fusies zijn uitgesteld door de economische vertraging, gaat het leeuwendeel van de deals gewoon door. We hebben wel gezien dat een paar deals zijn afgeblazen, maar over het algemeen geven bedrijven aan dat fusies of overnames ondanks de economische onzekerheid, gewoon doorgaan.

Onze ervaring is dat in tijden van crisis ‘merger arbitrage’ een van de strategieën is die het snelst herstelt richting middenkoers na een fikse toename van de spreads. Dit komt door het definitieve karakter van fusies. Als er een contract is, is de deal zo goed als rond, en herstelt de spread zich.

Alhoewel er een stuk minder deals ophanden zijn, betekent dat niet dat deze ‘opportunity set’ op sterven na dood is. Sommige bedrijven gebruiken de onrust op de markt juist in hun voordeel en grijpen kansen.

Vanuit strategisch oogpunt kan een toename in deals gunstig zijn, maar dit is geen vereiste voor aantrekkelijke rendementen. Tussen 2009 en 2011 nam het aantal deals ook aanzienlijk af, maar dankzij grotere spreads, risicoaversie en minder concurrerend kapitaal omdat banken niet meer voor eigen rekening handelden (proprietary trading), deed de strategie het juist goed. Ook nu zien we minder concurrentie omdat sommige hedgefondsen na de beursmalaise in maart hun exposure hebben verkleind en de gemiddelde spreads zijn toegenomen.

Herstel leidt tot meer deals

De liquiditeit van de markt en de uitgave van obligaties werden niet getroffen door de recente onrust. De afgelopen weken hebben we dan ook voorzichtige tekenen van dealactiviteit gezien. Het toenemende ondernemersvertrouwen is van cruciaal belang voor het aantrekken van strategische kopers.

De coronacrisis zal een nieuwe impuls geven aan transacties in sectoren die al langer aan verandering onderhevig waren. De gezondheidszorg bijvoorbeeld bleef actief tijdens de economische vertraging. De biotechnologiesector is er ook eentje om in de gaten te houden. De afgelopen tien jaar zien we dat grote farmaceutische ondernemingen biotechbedrijven overnemen, en deze trend zet door.

Bedrijven in zwaar weer zoeken lucht

De economische krimp heeft bijzonder veel impact gehad op sectoren als de reisbranche, horeca/hospitality, de gaming en de maakindustrie.  We verwachten hier dan ook een flinke toename in deals nu kopers op jacht zijn naar bedrijven die hun marktkapitalisatie hebben zien slinken en financiële steun kunnen gebruiken.

De pandemie blijft een flinke impact hebben op de reisbranche en hospitality/horeca. Ook olie- en gasbedrijven zullen in actie moeten komen. Wellicht vindt er in bepaalde sectoren ook een schifting plaats, en dat leidt tot een discussie over het wel of niet voortbestaan van kleinere minder levensvatbare bedrijven in overvolle sectoren.

Private equity op jacht

Gezien de lagere koersen verwachten we dat private equity-partijen met meer dan 1000 miljard dollar in kapitaal, meer hun pijlen richten op bedrijven waarvan de koersen lager ligger dan voor de coronacrisis. Belangrijk hierin is wel dat er goed inzicht is in de te verwachten bedrijfsresultaten.

De verwachting is dat activiteit en aankondigingen zullen toenemen, maar tot die tijd blijven er nog altijd aantrekkelijke kansen in bijvoorbeeld strategische deals met een katalysator op de korte termijn.  

Hier vindt u het volledige rapport 'Global Merger Arbitrage Outlook – Ready to deal?’ van UBS Asset Management.