UBS AM: Zet de risk-on rally door?


Hongkong is weer in lockdown en waar moet het nu eigenlijk allemaal naartoe met deze wereld. 

Eind mei versoepelden de autoriteiten in Hongkong de lockdownmaatregelen nadat er weken geen nieuwe besmettingen waren gemeld, met als gevolg dat het in de horeca en op de stranden weer lekker volliep. Dat constateert Hayden Briscoe in zijn insight China Translated.

Het coronavirus in Hongkong is echter opgelaaid en de versoepeling werd op 14 juli drastisch teruggedraaid. En niet alleen in Hongkong ging het mis. Ook Californië, onofficieel de op vier na grootste economie ter wereld, werd opgeschrikt door een nieuwe golf aan besmettingen en in Australië werden de grenzen tussen Victoria en New South Wales hermetisch afgesloten. Helaas vormt zich een patroon, constateert Hayden Briscoe. "Eerste uitbraak, lockdown, versoepeling van de maatregelen, een nieuwe golf besmettingsgevallen, weer een lockdown enzovoorts."

Volgens Briscoe is de hamvraag nu of nieuwe lockdownmaatregelen in Hongkong een gedragsverandering teweegbrengen. "Tot nu toe ziet het er somber uit. De frustratie is voelbaar over de aanscherping van de maatregelen. De boetes voor het niet dragen van een mondkapje zijn torenhoog en het feit dat alle evenementen en andere bijeenkomsten zijn afgelast heeft disasteruze gevolgen voor allerlei sectoren", weet Briscoe.

"Al onze risicomarkten zijn nauw gecorreleerd aan US bèta, maar hoe en op welke manier het virusverspreidingspad in de VS de risicomarkten beinvloeden? We weten het niet. Op dit moment is er geen dalende lijn te bespeuren in het aantal besmettingsgevallen in de VS, het aantal zieken loopt eerder verder op. Wat moet er allemaal nog gebeuren voordat de gouverneurs de grenzen sluiten? Moet het aantal nieuwe besmettingsgevallen eerst door de grens van 100.000 per dag schieten?"

Briscoe: "Het geld klotst tegen de plinten, dankzij de steun van de Fed en andere centrale banken. Maar wat als een nieuwe golf besmettingen de markten weer de andere kant op duwt zoals in februari? Verdwijnt dat risico alleen als de VS hele staten afsluit? We zullen het de komende weken zien. Ik kan me niet voorstellen dat beleggers de besmettingen in de VS gewoon negeren en dat de risk-on rally van de eerste twee kwartalen van dit jaar gewoon doorzet."

Hier kunt u het artikel China Translated van Hayden Briscoe van UBS Asset Management, lezen in het Engels.