Dit artikel wordt u aangeboden door UBS Asset Management.

UBS: Een nieuwe berekening voor duurzaam beleggen

Door Dr. Dinah A. Koehler, executive director Duurzaam beleggen bij UBS Asset Management.

Beleggers worden tegenwoordig geconfronteerd met toenemende druk van vermogensbezitters om duurzaam te beleggen en te laten zien dat hun beleggingen een positieve uitwerking hebben op maatschappij en milieu. Duurzaam beleggen richt zich in het algemeen op de integratie van gegevens over milieu, maatschappij en governance, die in toenemende mate beschikbaar komen over beursgenoteerde bedrijven. Gegevens over milieu, maatschappij en governance vertellen ons hoe goed bedrijven zijn in het beheren van risico's in hun bedrijfsprocessen en leveringsketens. Aan de hand van deze gegevens kunnen we echter niet beoordelen of de producten die bedrijven verkopen, een positief effect kunnen hebben op maatschappij en milieu.

Wat goede bedrijven doen voor maatschappij en milieu, en hoe goed zij risico's op het gebied van milieu, maatschappij en governance in hun bedrijfsprocessen en leveringsketens beheren, vormt de basis voor een nieuwe, evenwichtigere benadering die door ons team wordt ontwikkeld. De kern van deze benadering wordt niet alleen gevormd door gegevens over milieu, maatschappij en governance die door bedrijven worden gepubliceerd, maar ook door gegevens aan de hand waarvan kan worden beoordeeld welke impact de producten van een bedrijf hebben op maatschappij en milieu. UBS Asset Management heeft in samenwerking met onderzoeksteams van de City University of New York (CUNY) en Harvard wetenschappelijk onderbouwde, solide impactmaatstaven ontwikkeld die kunnen worden toegepast op bedrijven die wereldwijd producten verkopen die een bijdrage leveren aan het oplossen van kritieke problemen, zoals klimaatverandering. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science, dat in het verleden artikelen heeft gepubliceerd van E=mc2-natuurkundige Albert Einstein, geneticus Barbara McClintock en astronoom Edwin Hubble. 

Twee jaar lang hebben wij in het kader van deze unieke samenwerking met toonaangevende universiteiten impactmaatstaven getest op bedrijven in een portefeuille van USD 2,1 miljard aan beursgenoteerde aandelen die wij namens een groot Nederlands pensioenfonds in beheer hadden. Dankzij de diverse samenstelling van het fonds konden wij impactmodellen ontwikkelen voor een breed scala aan producten die oplossingen bieden voor klimaatverandering en luchtvervuiling, en voor toegang tot schoon water en gezondheidszorg. En eerder dit jaar zijn wij in samenwerking met Harvard en Universiteit Wageningen gestart met een onderzoek op het gebied van voedselveiligheid.

Bij ons onderzoek maken wij gebruik van recente ontwikkelingen in verschillende wetenschappelijke disciplines, waaronder geologische observatie en modellering, epidemiologie en volksgezondheid. Wij hebben deze gegevens en wetenschappelijke modellen gekoppeld aan operationele en financiële bedrijfsgegevens om te beoordelen hoe producten kunnen bijdragen aan duurzamere ecologische en sociale systemen. Voor beleggers levert dit een waardevol systeem op voor het beoordelen en vergelijken van bedrijfsprocessen, waarvan de impact varieert afhankelijk van de mate waarin ecologische en sociale systemen in verschillende regio's onder druk staan.

Wij zijn er trots op dat wij dit baanbrekende kader voor impactmaatstaven hebben ontwikkeld dat beleggers inzicht biedt in de impact van hun portefeuilles op ecologische en maatschappelijke problemen. Wij hopen dat ons kader een basis creëert voor een 'nieuwe berekening voor duurzaam beleggen' en een richtlijn vormt voor het beoordelen van de impact van bedrijfsprocessen op langere termijn.

Subscribe to SI Insights