Nederlandse aandelen en obligaties 1922 t/m 2020


Onverwachte ontwikkelingen waren wel hét thema in 2020. Gelukkig is de invloed van volatiliteit op langere termijnen veel minder dominant. Tijd voor een blik op lange reeksen.

De beste maatstaf van de performance van aandelen is vanaf 2004 de AEX All-Share herbelegginsindex. Voor eerdere jaren was dat de CBS herbeleggingsindex en voor nog eerdere jaren de performance van de index plus het dividendrendement. Bij obligaties is dat de opbrengst van ee staatslening die op 1 januari een looptijd had van 10 jaar of daar zo dicht mogelijk bij lag. De reeks van inmiddels 99 jaar begint met 1922 want de cijfers voor de jaren daarvoor zijn niet betrouwbaar genoeg om mee te nemen.

In de tabel een overzicht over verschillende periodes. Het aandelenrendement is hoger dan dat op obligaties, met uitzondering van de periode 2001 tot en met 2020, wat wordt verklaard door de koersimplosies van 2001-2002 en die van 2008. 

 

Onderstaande grafieken tonen de ontwikkeling van de jaarlijkse opbrengst over periodes van 10 en 30 jaar. Trendlijn-specialisten zullen zeggen dat het rendement zowel op aandelen als obligaties structureel lijkt te dalen. Niet verrassend want bij obligaties is het koerspotentieel uit hoofde van een dalende rente steeds kleiner geworden terwijl de rek in de waardering van aandelen ook is afgenomen.