Nu de grootbanken hun beheerportefeuilles steeds meer standaardiseren binnen een core-satellite benadering lijkt de kans voor alphamanagers te groeien. Maar is dat wel zo? We spreken erover met Jasper Haak, Managing partner AF Advisors. Verder in het magazine: succesvolle beleggingsteams: hoe stel je ze samen en hoe houd je ze bij elkaar? Fondsnieuws ging op onderzoek uit. Bottom line: in ieder geval geen stermanagerbenadering acepteren. Daarnaast schrijft Mary Pieterse-Bloem, lid
van het beleggingscomité van ABN Amro en fixed income-specialist, in haar eerste column over de rentedruk en de verlokking om te gaan te beleggen. En ABN Amro heeft een impact mandaat gelanceerd. Er is veel interesse. Jan Willem Hofland vertelt over de uitdagingen ervan. Natuurlijk ontbreken ook onze vaste rubrieken niet, zoals de Morningstar Top 5, columns van onder andere Auke Plantinga en het beste van het web.
Het laatste nummer van dit jaar, vol terugblikken en vooruitkijken. ING-econoom Marieke Blom verwacht voor de wereldeconomie een ‘ongeluk in slow motion’. Drie geïnterviewde CIO’s waarschuwen beleggers met het oog op 2020 voor het risico van brexit. De vertegenwoordigers van de investment offices van de banken debatteren over de mate van risico die ze in 2020 willen nemen. Verder blikken we uitgebreid terug op de beleggingsresultaten van 2019, wegen we de fondstips en de modelportefeuilles van banken en gingen we in gesprek met de topman van Robeco en de CIO van NN Investment Partners over wat ze het afgelopen jaar aan resultaten hebben geboekt.
Jonge telgen van Neerlands’ rijkste families staan tegenover hun ouders bij de vergroening van de beleggingen. Ze willen de impact van het familiekapitaal vergroten, terwijl de ouderen vrezen voor rendementsverlies. Verder in het magazine: banken slaan nieuwe weg in, een gesprek met de kopstukken van het 20-jarige DSI en behouden staatsobligaties in de portefeuille van beleggers hun bufferfunctie nu de volatiliteit toeneemt? Daarnaast: een interview met bestsellerauteur Nassim Taleb, ESG-activist Thomas van Dijck stelt dat beleggen in olie en gas nu echt passé is en belegger Han Dieperink bezocht op uitnodiging China. Zijn afdronk: het Westen vertelt veel nepnieuws over China. Vaste rubrieken zoals de Morningstar Top 5, boeken en transfers in de asset managementindustrie ontbreken evenmin.
Voor het eerst sinds 2016 verlaagde ECB-president Mario Draghi de rente weer en ook het obligatie-opkoopprogramma is opnieuw van stal gehaald. Beleggers liggen hiermee weer nadrukkelijk aan de ketting van de Europese Centrale Bank Verder in het magazine interviews met Hanneke Smits, de ceo van Newton Investment Management en Kommer van Trigt, de nieuwe cio van DNB. Daarnaast beleggingsverhalen over edelmetalen, waardeaandelen, de lage rente en Europees vastgoed. Han Dieperink staat in zijn vierde essay stil bij de samenstelling van de nieuwe neutrale portefeuille. Vaste rubrieken zoals de Morningstar Top 5, boeken en transfers in de asset managementindustrie ontbreken evenmin.
De aandelenrally begin dit jaar hielp de neutrale modelportefeuilles van banken aan een sterke start. Wel waren de oplopende koersen voor de meeste banken een aanleiding het risico af te bouwen. Verder in Fondsnieuws het verhaal achter het groeisucces van Achmea IM. Een reeks beleggingsanalyses gaat in op onder meer grondstoffen, Nederlandse hypotheken en het belang van klimaatrisico’s voor beleggers. Bij Obam neemt voormalig alphamanager Rolf Stout definitief afscheid. Hij kijkt terug op een woelige periode. Verder in het blad de 'remake' van Luxemburg en de vaste rubrieken waaronder de Morningstar Top 5 fondsen.
We staan stil bij twee belangrijke trends in de Nederlandse beleggingsindustrie. De eerste is dat portefeuilles van banken die zijn opgebouwd met huisfondsen binnen afzienbare tijd de nieuwe norm worden. De tweede trend is dat een consolidatieslag onder zelfstandige vermogensbeheerders steeds urgenter wordt, nu de kosten van wet- en regelgeving oplopen. Verder in het magazine veel aandacht voor beleggen. Van vastgoed, Europese aandelen, illiquide beleggingen, duurzame ETF’s, credits als kanarie in de kolenmijn van de volgende crisis tot en met de onstuimige opkomst van smart bèta. Ook de vaste rubrieken ontbreken niet.
Begin dit jaar hebben wetenschappers vastgesteld dat de kans dat de aarde niet sneller opwarmt door toedoen van de mens 1 op de 3,5 miljoen is. Beleggers kunnen die uitkomst niet langer negeren. De portefeuille moet klimaatproof worden gemaakt. Verder een interview met Marloes Foudraine van DNB, onder andere over het kritisch kijken naar de kwaliteit van vermogen bij asset managers. En last but not least: de modelportefeuilles van ABN Amro, ING, Rabobank en Van Lanschot stelden ernstig teleur in 2018. Hoe kon dat gebeuren? Verder aandacht voor de Amerikaanse aandelenrally, opkomende markten, de groeiende schuldenberg in de wereld, alternative credit en twee nieuwe rubrieken: boeken en transfers.
Beleggings- en assetallocatie-strategen buitelen over elkaar heen in hun sombere, waarschuwende visie op het aanstaande beursjaar. Aan consensus geen gebrek: het wordt minder - veel minder, zo is te lezen in dit magazine. Verder een dubbelinterview met Shell en risicomanager Cardano. Zij vertellen hoe zij zich door middel van het maken van scenario’s voorbereiden op wat kán gebeuren. Traditiegetrouw vraagt Fondsnieuws aan het eind van het jaar de grootste banken om drie fondstips voor het jaar dat komen gaat. In dit magazine evalueren we de tips die zij voor dit jaar gaven en leest u de nieuwe tips voor 2019.
De banken verschillen van mening of je aandelen in de portefeuille momenteel moet onderwegen of overwegen. Ook heeft de één een voorkeur voor de VS en de ander voor Europa. Op obligatiegebied is er sprake van meer consensus, zo is te lezen in dit magazine. Verder een interview met de befaamde kosmoloog en astrofysicus Martin Rees. Hij schrijft boeken over de grote uitdagingen waar de mensheid voor staat. ‘We lopen op een onhoudbaar pad’, zegt hij. Het thema-gedeelte van dit magazine is gewijd aan duurzaamheid. Hierin aandacht voor een nieuwe aanpak voor duurzame waarde-creatie.
De wereld is momenteel vol risico’s, stelt de vooraanstaande econoom Willem Buiter, van Citigroup in een interview in dit magazine. Hij wijst er onder meer op dat de handelsconflicten die president Donald Trump gestart is in de Verenigde Staten breder gedragen worden dan men in Europa geneigd is te denken. Verder onder meer een interview met topman Michael Jantzi van Sustainalytics, een van de meest toonaangevende providers van ESG-informatie in de wereld. En aandacht voor staatsobligaties en techaandelen.
Eerder dit jaar droegen Fried van ’t Hof en Piet Hoorneman de dagelijkse leiding van Hof Hoorneman Bankiers over aan de volgende generatie. In dit magazine een gesprek met de opvolgers over groei, toegevoegde waarde, vertrouwen en risico’s. Ook geven beleggers van ABN Amro, ING en Van Lanschot hun visie op de tweede helft voor het jaar en de daarbij behorende assetallocatie. Het themagedeelte van het magazine is dit keer gewijd aan duurzaamheid.
In deze editie onder meer een interview met duurzaamheidsexpert Claudia Kruse van APG AM. De Europese Commissie wil dat er labels komen voor groene financiële producten. De eerste stap is de ontwikkeling van een uniforme definitie. Kruse is bij dit proces betrokken. Verder een vergelijking van de meest gebruikte neutrale beheerportefeuilles van Rabobank, ING, Van Lanschot en ABN Amro. Het themagedeelte is gewijd aan protectionisme.
De vooraanstaande Britse econoom Sony Kapoor is niet optimistisch over Europa. Zijn stelling is dat de gouden tijden nu echt voorbij zijn in Europa. In deze editie van het Fondsnieuws-magazine leest u zijn visie. Dit roept gelijk de vraag op hoe je je als belegger momenteel het beste kunt positioneren. Strategen geven een kijkje in de keuken. Verder onder meer een interview met Robeco-topman Gilbert Van Hassel en een uitgebreid gesprek met Ken Fisher, de oprichter van het van oorsprong Amerikaanse Fisher Investments. Het thema-gedeelte van het magazine is dit keer gewijd aan zelfstandige vermogensbeheerders.
Deze editie staat geheel in het teken van de verwachtingen van beleggers en economen voor 2018. Kommer van Trigt en William de Vries, twee ervaren obligatiebeleggers, delen in het coververhaal van dit magazine de opvatting dat een sterk aantrekkende inflatie nog ver weg lijkt. Verder onder meer aandacht voor defensieve beleggingsportefeuilles en de uitdaging nog rendement te maken en de nieuwe fondstips van banken.
De markten stampen door naar nieuwe recordhoogten. De voor het coververhaal van deze editie geraadpleegde strategen van de investment offices van de banken bevestigen dat de huidige cyclus zijn eindstadium weliswaar bereikt, maar dat de landing nog altijd niet is ingezet. Het thema-gedeelte is dit keer gewijd aan Azië-Pacific. De tijd speelt in het voordeel van het Verre Oosten, waar het zelfvertrouwen stijgt en de economische fundamentals goed zijn.