Klant, investeer in uw rendement


De afschaffing van het provisieverbod zal vergaande gevolgen hebben voor het Nederlandse beleggerslandschap. Welke weten we niet exact, maar één van de gevolgen kan wel eens zijn dat meer mensen zelfstandig gaan beleggen.

Dit is in ieder geval gebeurd op de Britse markt, waar execution only-beleggen een enorme vlucht heeft genomen, nadat provisies voor aanbieders van beleggingsproducten hier verboden werden.

Een rijbewijs halen
Het is de vraag of dit een goede ontwikkeling is, want beleggen is net als autorijden iets wat je moet leren.

Voor autorijden geldt dat je een rijbewijs moet halen, voor beleggen niet, terwijl ik durf te stellen dat beleggen minstens zo lastig is als autorijden. Het verschil is dat fouten van een automobilist levensgevaarlijke gevolgen kunnen hebben.

Een belegger benadeelt met het maken van fouten alleen zichzelf. In de praktijk nemen doe-het-zelfbeleggers nog wel eens irrationele beslissingen, zoals het slechts in enkele aandelen beleggen. Dit zien we gelukkig steeds minder. Wat we echter nog wel zien zijn vreemde uitslagen in de intraday koersgrafiek.

Bestens orders
Hoogstwaarschijnlijk worden deze uitschieters veroorzaakt door bestens orders die het rendement van de belegger in negatieve zin kunnen beïnvloeden. Het lijkt erop dat deze fouten niet toevallig tot stand zijn gekomen, maar te wijten zijn aan het missen van de juiste kennis over de regels die Euronext aan de effectenhandel stelt.

Het is daarom van belang dat een belegger investeert in zichzelf door bekend te raken met wat bij de verhandeling van effecten komt kijken.

Execution only
Een rijbewijs voor beleggen gaat te ver, maar om execution only-beleggers een training aan te bieden die hen wegwijs maakt in de aandelen- en effectenwereld zou misschien niet eens zo’n slecht idee zijn.

De verantwoordelijkheid hiervoor ligt aan twee kanten. Enerzijds moet de belegger zelf beseffen dat zonder goede kennis hij/zij eigenlijk niet zou moeten handelen. Anderzijds ligt de opleidingsplicht ook bij de productontwikkelaars, beurzen en brokers.

Zij moeten de klant laten inzien waarom deze kennis noodzakelijk is en zouden dit bij wijze van dienstverlening moeten aanbieden.

Beroep op productenbouwers
Productenbouwers zouden bijvoorbeeld de specifieke eigenschappen van hun producten moeten uitleggen, beurzen hoe de producten het best verhandeld kunnen worden en brokers hoe de klant met deze kennis het best een goed gespreide portefeuille kan inrichten.

Hierdoor delen de verscheidene aanbieders de verantwoordelijkheid en krijgen klanten de mogelijkheid om zich de materie eigen te maken. En als ze hier eenmaal mee vertrouwd zijn geraakt, is zelfstandig beleggen net als autorijden, helemaal niet zo moeilijk.

Martijn Rozemuller is managing director en oprichter van ThinkETF, het voormalige ThinkCapital.

De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.