Financiële klusjesman


Ik ben geen klusjesman en de meeste klussen in huis worden door mij eindeloos uitgesteld. Zo hebben wij verschillende deurklinken die al jaren te pas en te onpas uit deuren vallen.

Enkele weken geleden was het zover; mijn dralen was niet langer acceptabel, aldus de familie, en een dag klussen was onvermijdelijk.

Een van de eerste taken was het vervangen van een kapotte WC-bril. Deze had ik enkele weken daarvoor al online besteld. Uiteraard paste deze niet, en volgde het gehoopte uitstel en een trip naar een doe-het-zelf zaak voor een universele bril.

‘Universeel’ bleek een slecht gekozen benaming te zijn, en ook deze bril moest terug en een derde variant was nodig. Afgelopen weekeinde, na een uur op mijn rug in het toilet, led-lampje op het voorhoofd en steeksleutel in de hand, was het eindelijk zover; een nieuwe toiletbril was geïnstalleerd en met trots demonstreerde ik mijn ‘soft-close’ succes aan de hele familie.

“Universeel” betekent niet identiek en dit geldt ook voor het “Markets in Financial Instruments Directive” of Mifid II. Mifid II introduceerde een Europees ‘universeel’ raamwerk om beleggers beter te beschermen en meer transparantie te bieden in financiële instrumenten. In de nasleep van de financiële crisis van 2008 was het nodig om op Europees niveau afspraken te maken om een herhaling van een aantal misstanden uit die tijd te voorkomen en de financiële industrie veiliger te maken voor consumenten.

Maar net als bij wc-brillen is ook hier geen sprake van ‘universeel’. Mifid II is namelijk een EU ‘directive’. Dit betekent dat de EU wel oplegt dat bepaalde maatregelen worden genomen, maar het aan de individuele landen wordt overgelaten hoe zij dit in wetgeving opnemen.

Een eis van Mifid II is dat medewerkers van beleggingsinstellingen over voldoende vakbekwaamheid, kennis en deskundigheid beschikken om hun verantwoordelijkheden uit te oefenen. In het Verenigd Koninkrijk heb ik ooit examens moeten afleggen om tot het ‘Financial Conduct Authority’ register toegelaten te worden, en dat zou nu voldoende zijn om in dat land aan deze Europese eis te voldoen.

In Nederland hebben we een andere keuze gemaakt; een VBA of CFA examen is de eis. En die heb ik dus niet. Het gevolg is dat ik voor 1 april een examen ga afleggen...

Nu ben ik een groot voorstander van vakbekwaamheid, kennis en deskundigheid. Mijn eigen gebrek aan kennis op het gebied van toiletbrillen was evident, en een conditie dat ik aan de vakbekwaamheidseisen op het gebied van beleggen voldoe, vind ik terecht.

Dus ben ik begonnen aan 80 uur zelfstudie. De Nederlandse aanpak heeft een sterk voordeel: naast een bevestiging van mijn eigen kennis, bevat de studie ook veel informatie over aspecten van beleggen waar ik zelf weinig mee van doen heb en waar ik normaal moet vertrouwen op ondersteunende afdelingen zoals de juridische collega’s of transactiemanagement.

Ik leer dus ook echt iets. En bovendien heb ik de komende maanden een goed excuus om andere klusjes in huis nog even uit te stellen.

Jeroen Wilbrink, Integrated Client Solutions bij NN Investment Partners