The Great Recovery


De huidige wereldwijde recessie wordt inmiddels geclassificeerd als ‘The Great Recession’. Een subtiele verwijzing naar ‘The Great Depression’, het grote angstbeeld uit de jaren dertig.

De cruciale vraag is of de huidige crisis ontaard in een grote depressie. Ik verwacht van niet. Sterker nog, het is veel waarschijnlijker dat er een ‘Great Recovery’ in het vat zit.

Indicatoren stijgen
Wellicht vraagt u zich af of ik een zonnesteek heb opgelopen. Ja, dat kan zelfs in april. Wat vandaag ondenkbaar lijkt kan morgen realiteit zijn. Zo lijkt het mij waarschijnlijk dat, terwijl het pessimisme hoogtij viert, het dieptepunt van de industriële conjunctuurcyclus al achter de rug is.

De meest vroege indicatoren in de VS en China, respectievelijk de inkoopmanagersindex en de elektriciteitsproductie, zijn sinds kort aan het stijgen.

Het komende halfjaar zal dit herstel krachtig doorzetten. De nieuwe orders in de industrie van beide landen zijn recentelijk flink aan het herstellen, terwijl tegelijkertijd de voorraden juist enorm zijn gedaald. Deze combinatie blijkt in alle naoorlogse Amerikaanse recessies het dieptepunt te hebben gemarkeerd.

Stimulerend cocktail
Bovendien hebben de centrale banken en regeringen een ongekend stimulerende cocktail voor de wereldeconomie bereid. Omdat het bankwezen nog steeds niet 100 procent functioneert, hebben zij het afgelopen halfjaar nieuwe pijplijnen naar bedrijven en gezinnen gelegd waar met grote kracht geld doorheen wordt gepompt.

Daarenboven hebben de centrale bankiers in de VS, Engeland, Zwitserland en Japan (helaas loopt de ECB en daarmee de Europese economie weer achter de feiten aan) recent besloten hun laatste troef te spelen.

Door de geldpersen aan te zetten wordt met extra V-power de motor van de wereldeconomie aangejaagd. Door al deze maatregelen is het stimulerende effect op de geldgroei voor het eerst sterker dan het krimpende effect van de bancaire kredietverlening. Waar deze impulsen in de wereldeconomie boven komen drijven weet ik niet precies, maar dat ze komen weet ik wel.

W-vormig patroon
Gedurende 2009 zal er sprake zijn van een verrassend snel V-vormig economisch herstel. Maar vergist u zich niet, er blijven nog vele structurele problemen. Het grootste probleem is de langdurig negatieve impact van dalende onroerendgoedprijzen op de balansen van banken en gezinnen.

Vandaar dat we ernstig rekening houden met een aantal jaren van boom-bust conjunctuurcycli, een soort langdurig W-vormig patroon.

Daarover maken we ons later zorgen, voor nu is het belangrijkste dat het vertrouwen in de financiële markten terugkeert en dat het broze herstel in de markt voor bedrijfsobligaties en aandelen doorzet. De kans hierop is aanzienlijk. Aandelen en bedrijfsobligaties zijn goedkoop en er is veel scepsis onder beleggers.

De historie leert dat marktherstel veelal via ‘climbing a wall of worry’ tot stand komt. Een scenario dat wel eens als ‘The Great Recovery’ de geschiedenisboeken in zou kunnen gaan.

Lars Dijkstra is Chief Investment Officer bij Kempen Capital Management.