De grote markten van 2013


De Chinese groeivertraging, Indiase corruptieschandalen en Russische en Braziliaanse overheidsinterventie in de economie zijn de belangrijkste redenen waarom de BRIC-markten al drie jaar sterk achterblijven bij de rest van de opkomende wereld.

Inmiddels is het economisch momentum in veel van de andere opkomende markten ernstig verzwakt en zijn aandelen in de best-presterende markten van de afgelopen jaren ronduit duur geworden. Indonesië, Filipijnen en Mexico zijn de duidelijkste voorbeelden hiervan.

 

BRIC-markten
Sinds afgelopen september zien we de BRIC-markten weer iets beter presteren. Met name China en India doen het goed. De kans dat de vier markten, die samen bijna de helft van de totale wereldwijde opkomende aandelenmarkt uitmaken, goed zullen renderen in 2013, is aanzienlijk toegenomen.

Voor alle vier afzonderlijk zijn de vooruitzichten verbeterd, terwijl er ook een goede case te maken is voor deze markten, omdat ze groot en mainstream zijn. Het perspectief voor opkomende markten is veel beter geworden, sinds de wereldeconomie en China in het bijzonder duidelijke tekenen van herstel laten zien.

Korea
Als de categorie emerging markets weer meer in trek is, zullen met name de grote, bekende markten profiteren. Om deze reden is ook Korea een veelbelovende markt voor het komende jaar.

Behalve deze meer technische redenen voor een goede performance zijn er ook duidelijke, meer fundamentele redenen. De belangrijkste is het Chinese groeiherstel. De eerste tekenen hiervan werden zichtbaar in de vroege zomer, maar echt duidelijk bewijs kwam in september.

Dit was precies het moment waarop de Chinese aandelenmarkt begon te accelereren. Sindsdien zijn de Chinese cijfers verder verbeterd en zijn economen druk bezig met het verhogen van hun groeiverwachtingen voor 2013. Het moge duidelijk zijn dat dit positief is voor de Chinese markt.

Brazilië en Rusland
Maar minstens zo belangrijk is dit voor Brazilië en Rusland, de twee grootste grondstoffenexporteurs van de opkomende wereld. Beide markten hebben onder druk gestaan de afgelopen jaren, door verslechterend overheidsbeleid en toenemende staatsinterventie in het bedrijfsleven, maar zeker ook door de dalende groei van de Chinese grondstoffenimport.

Inmiddels zijn waarderingen flink afgenomen, wat betekent dat de onberekenbaarheid van de overheid voor een belangrijk deel verdisconteerd is in de aandelenprijzen. Hierdoor zou er aanzienlijke ruimte moeten zijn voor zowel Russische als Braziliaanse aandelen om te profiteren van de aantrekkende Chinese groei.

India
En dan India. Deze markt is niet zo gevoelig voor wat er gebeurt in China. Hier is vooral belangrijk dat de consumptie en investeringen weer wat aantrekken en dat het hervormingsproces weer vaart krijgt. Ook de inflatie moet verder dalen zodat de rente eindelijk verlaagd kan worden.

Het goede nieuws is dat de economische groei nu duidelijk begonnen is te herstellen. Ook heeft de regering recentelijk weer belangrijke hervormingen weten door te voeren. En de centrale bank heeft al aangegeven dat ze waarschijnlijk de rente gaat verlagen in januari. Dit alles maakt India tot een van de aantrekkelijkste markten voor 2013.

Maarten-Jan Bakkum is beleggingsstrateeg opkomende markten bij ING Investment Management.

De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.