Frans Bauer's gouden tip


We worden allemaal een dagje ouder, wat betekent dat ik ook wel eens op zaterdagavond op de bank voor de tv zit. Afgelopen weekend was voor mij zo’n moment. Ik keek naar het door ruim 1,5 miljoen kijkers gevolgde ‘Frans Bauer in China’.

Ik moet eerlijk bekennen dat het oeuvre van Frans mij persoonlijk niet bekoort, maar deze real-life soap is in mijn beleving zeer vermakelijk. Naast het proeven van lokale gerechten, het kopen van het betere knalvuurwerk en kung fu-lessen gaan Frans en Mariska op zoek naar de regels van Feng Shui. De letterlijke betekenis daarvan is ‘’wind en water’ en staat voor zoiets als het creëren van een optimale levensenergie.

Feng Shui is gericht op harmonie tussen natuurlijke en geschapen vormen en heeft als doel om onze leef- of werkomgeving zo in te richten dat het evenwichtig in balans is. De Bauers ontmoeten in het tv-programma een Feng Shui-master die hen laat zien hoe dit in Hongkong wordt toegepast.

Het schijnt zo te zijn dat het gebied tussen Victoria Peak en Victoria Harbour in visuele harmonie is met de lucht, volgens de leer van Feng Shui. Dit is een gebied in het westelijk deel van Hongkong, waar de grondprijzen behoren tot de hoogste ter wereld.

Ook in Nederland is men bezig met Feng Shui, vooral op het gebied van duurzaam vastgoed. Ten eerste moet het gebouw tegenwoordig zelf duurzaam zijn. Eigenaren en huurders kijken naar meer mogelijkheden om energie te besparen of de uitstoot van CO2 te beperken. Vanaf 2023 moeten kantoorpanden wettelijk minimaal een C-label hebben. Duurzaam vastgoed zal hierdoor naar mijn idee op termijn een betere waardering krijgen dan grijs vastgoed.

Ook voor de mensen die werken in het pand is het belangrijk. Werken in een frisse atmosfeer en geordende ruimte geeft positieve energie, niet waar? En wanneer werknemers zich prettig voelen in hun werkomgeving, dan levert dat ook nog eens kwalitatieve output op.

Onbewust heeft Frans ons een gouden tip gegeven. Het is eigenlijk een no-brainer om als belegger niet een stukje in duurzaam vastgoed te investeren. We leven in een tijd waarin we niet meer buiten verantwoord beleggen om kunnen. En duurzaam vastgoed heeft de toekomst. Bedankt Frans.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds, het fondsenlabel van OHV Institutional Asset Management.