Goede voornemens


Aan het begin van het jaar zijn er altijd mensen met goede voornemens. Het nieuwe jaar is een geschikt moment om andere gewoontes in te willigen. Echter, tegen het begin van het tweede kwartaal heeft men dikwijls de goede voornemens al weer opgegeven.

Zo zijn er ook goede voornemens van China en de VS om de komende drie maanden de handelsbalans beter in evenwicht te brengen. Trump heeft een verhoging van heffingen op Chinese importen voorlopig uitgesteld en China maakt werk van de verlaging van importtarieven van auto’s uit de Verenigde Staten.

Handelsoorlog

De Chinese economie is het afgelopen jaar flink afgekoeld door de handelsoorlog met de VS. Trump en Xi hebben elkaar met importheffingen van honderden miljarden bestookt. Zo bleek dat de groei van China in het derde kwartaal van dit jaar zo’n 6,5 procent bedroeg, het laagste niveau sinds 2009.

Vergeleken met de groeicijfers in Europa, zijn die groeicijfers in China nog steeds indrukwekkend. De bloei lijkt het gevolg van de urbanisatie die afgelopen decennia heeft plaatsgevonden. De vraag is hoe bestendig die ontwikkeling is. Er is gigantisch geïnvesteerd in infrastructuur en steden, die nog grotendeels leeg staan. En om de consumentenbestedingen op te voeren hebben banken de kredietkraan afgelopen jaren wagenwijd opengezet.

Ook dit jaar heeft De Chinese centrale bank het beleid voor banken meerdere keren versoepeld, waardoor die minder kapitaalreserves hoeven aan te houden. Deze zogeheten reserveratio is al vier keer dit jaar verlaagd. Door het beleid voor de bankensector te verruimen wil Peking de eigen economie verder bijspijkeren.

Teleurstellend beursjaar

De Chinese aandelenmarkt kent eveneens een teleurstellend jaar. De beurzen in Shanghai en Shenzhen zijn ongeveer met 20 procent gedaald, ondanks de aankondiging van stapsgewijze opname van Chinese A-aandelen in indices van opkomende markten, eerder dit jaar.

Toekomst China

Ik vang op dat de Chinese regering de deur naar haar markt voor buitenlandse bedrijven verder open wil doen. Blijkbaar wordt er gewerkt aan flexibelere regels voor buitenlandse ondernemingen voor toegang tot de Chinese economie.

Daarnaast zou Peking ook werken aan een herschikking van haar strategie 'Made in China 2025', die erop is gericht om China een dominante positie te geven ten aanzien van belangrijke technologieën. Naar verluidt zou China van plan zou zijn hier wat rustiger mee om te gaan, wellicht om de schijn van diefstal van intellectueel eigendom tegen te gaan.

Alles overziend lijken dit goede voornemens van China om het nieuwe jaar mee te beginnen, maar kunnen ze die wel volhouden? Uiteindelijk is het best mogelijk om goede voornemens vol te houden, zolang ze maar realistisch zijn. We gaan het zien.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds, het fondsenlabel van OHV Institutional Asset Management.