Column: Relax!


Zag u de rentestijging van de laatste weken? Hoe kan dat nou? Die obligatiemarkt ging net zo lekker. En ineens doet die geldmarkt ook zo raar. Terwijl vrijwel alle centrale bankiers ons al tijden verzekeren, dat ze hun relaxte monetaire beleid nog jaren zullen volhouden, toch?

Nou ja, misschien gaan ze in 2015 iets veranderen. Echt niet eerder hoor, heus!

Wellicht kopen die centrale banken dan wat minder staatsleningen op, zoals Bernanke voorzichtig liet doorschemeren. Eerst de coupons niet meer herbeleggen en dan later pas stoppen met het herbeleggen van de hoofdsom. Maar dat is pas over een paar jaar, zeg, nee, daar maken we ons nu toch geen zorgen over? Relax een beetje, man!

Gelukkig zijn vrijwel alle brokers het met ons eens: kijk, 2014 is het jaar, waarin je je portefeuille moet aanpassen, want in 2015 gaan ze verkrappen, nietwaar? Dus dat spreken we nu dan ook keurig met elkaar af.

Volgend jaar verkopen

Dit jaar houden we samen nog al die obligaties in portefeuille en dan gaan we ze volgend jaar samen verkopen. Rustig één voor één langs de kassa en niet voordringen.

Laat ik al helemaal niet zien, dat er al dit jaar ééntje onder u is, die al eerder, dus tegen alle afspraken in, heel sneaky zijn of haar obligaties ondershands te koop aanbiedt. Dat zou echt een rotstreek zijn en die persoon zullen we dan ook meteen aan de schandpaal nagelen. Sorry, laat ik even relaxed blijven nu….

We beloven zo dus allen niet voortijdig in de obligatiestress te raken en de billen keurig bij elkaar te houden. Houdt u de woorden relax, relaxatie en laxatie wel netjes uit elkaar, graag? Deze rentestijging klopt gewoon niet en is waarschijnlijk illegaal.

Keurig jaar

Ook dit nieuwe beleggingsjaar, dit keurige jaar 2013, wordt net als alle voorgaande jaren, een overzichtelijk, ordentelijk beleggingsjaar, waarin financiële markten zich allemaal van hun beste kant laten zien. Het is dan ook geheel aan u en mij nu om dat volledig waar te maken. No sweat, just relax.

Natuurlijk maakt het voor de geldmarkt niet uit, dat er zo even voor honderd miljard of meer aan LTRO’s worden terugbetaald. En wat betekent een geleidelijk economisch herstel nu eigenlijk voor  de asset-allocatie tussen aandelen en de ‘core’ obligatiemarkten , die menig belegger nog zwaar heeft overwogen? En wat maakt het uit, dat deze beleggers de (st)randen van Europa weer opzoeken? Dat deden we in de zomer toch altijd al? Obligaties zijn ruim 30 jaar lang een goede belegging geweest, ja? Precies, man, relax!

Wouter Weijand is fondsmanager bij BNP Paribas Investment Partners.