De nieuwe hype: Cash!


We hebben al vele hypes gekend de laatste jaren: eigenlijk is bijna alles wel voorbij gekomen.

Natuurlijk waren aandelen en dan vooral die in de techsector de hype van de jaren negentig. Daarna kwam de hype in credit producten, met al dat droevige onderpand. En toen kwam de hype in grondstoffen.

Nog altijd ben ik verbaasd over het aantal mensen, dat me vertelt fors in goud te hebben belegd (al is het nu even stil). Ook pensioenfondsen hebben er inmiddels een aparte plek voor ingeruimd.

Net zoals duurzaam beleggen een vaste plaats heeft gekregen in hun beleggingsbeleid. Maar als zelfs de directie-voorzitter van Nestlé wijst op de schadelijke en prijsopdrijvende effecten op voedsel, hoe duurzaam en hoe ethisch is deze hype dan nog?


Staatsobligaties
Gelukkig resteren er nog hypes genoeg: de massale vlucht in staatsobligaties heeft de rente hier tot  het laagste niveau in ruim 200 jaar gebracht. Als dat geen hype is, dan weet ik het niet meer!


De markt weet inmiddels van gekkigheid niet meer wat de volgende hype zou moeten zijn. De dollar is tijdelijk van zero gepromoveerd tot hero, onze geliefde emerging markers en hun valuta zijn net zo tijdelijk (hopen we) omgetoverd tot slagveld en zo zijn we aangeland bij onze nieuwste hype: cash.

Cash kent een aantal bijzondere eigenschappen, die werkelijk uniek zijn in de beleggingswereld.

 Cash verliest niet de hele tijd aan waarde, zoals de rest van onze beleggingen, en dat is op zich al fantastisch.

Onder een matras
Natuurlijk heb ik het hier niet over cash bij een bank, want dan weet je het maar nooit, nee, ik heb het hier over cash thuis, onder een degelijk matras.

Cash in de handen van een centrale bank of het Internationaal Monetair Fonds kan ook zeer waardevol zijn, om bijvoorbeeld wat landen en banken te redden en een systeemcrisis te voorkomen. Altijd handig, dank u wel.

Daarnaast is cash op dit moment bijzonder populair bij vermogensbeheerders, pensioenfondsen en burgers. De opbrengst is sowieso spectaculair, want de inflatie ligt op dit moment hoger dan de rente op cash en binnenkort gaat die rente vast weer omlaag, dus het wordt allemaal nog veelbelovender!Tenslotte heeft cash een nog ongeëvenaarde eigenschap, die in de toekomst nog wel eens goed van pas zou kunnen komen: later, als we allemaal groot zijn en de moed weer bij elkaar geraapt hebben, ja dan...

Beleggen
Dan zouden we al die belachelijke hoeveelheden cash kunnen aanwenden om weer eens doodgewoon te gaan beleggen, net als vroeger. En dan zomaar 5-6 procent dividend te gaan opstrijken, met koers-winstverhoudingen onder de 10. Heerlijk!

Maar dat is natuurlijk allemaal toekomstmuziek. Nee, daar moeten we nu zeker nog niet aan denken. Nee, laten we nu lekker gaan slapen, op dat heerlijke matras, gevuld met eindeloze cash. Welterusten.

Wouter Weijand is fondsmanager van het BNP Paribas High Income Equity Fund.

De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.