G20 compliant?


G20 compliant? Ja, bent u dat eigenlijk wel, vragen we menig bankbestuurder. Half lachend, half serieus kijkt men ons aan: hier is men duidelijk nog niet op voorbereid.

Zou het ook echt zo vaart gaan lopen, die inperkingen van het variabele bankiersloon? Vorige week kregen 300 top bankiers van Crédit Suisse ieder 6 miljoen dollar, de helft van hun uitgestelde bonus uit 2005. Hoezee, de doelstellingen waren gehaald en inderdaad was Credit Suisse de afgelopen winter niet ten onder gegaan…. Maar hoe zouden die doelen destijds geformuleerd zijn?

Gerrit Zalm
Je kunt ook andersom overdrijven. Wat dacht u van 1 ton (of 4 ton misschien…) bruto voor onze Gerrit Zalm als hij ABN AMRO met meer dan 1 miljard winst, dus voor circa 24 mrd euro, weet te verkopen? Een onsje meer mag ook wel, sterker nog, ik zou het een wonder vinden als het hem de komende 3 jaar zou lukken!

Maximaal 1 jaarsalaris als bonus, jammer dat dat niet is doorgegaan, want onze vast jaarsalaris zou vast met sprongen vooruit zijn gegaan ! In London en New York waren al flinke toenames zichtbaar. En dat allemaal dankzij politici, die bang zijn dat bankiers teveel geld krijgen….
 
Topsalarissen
Toch hopen velen, dat het binnenkort eens ergens anders over zal gaan. Al die media aandacht voor de financiële sector. Het gaat toch allemaal weer fantastisch? Nee, waarom praat niemand over de topsalarissen van piloten? Bij de KLM schijn je toch tot 7 ton basis door te groeien.

Kijk, dan hoef ik echt geen bonus meer, hoor. Hoe zit het trouwens met die advocaten en de partners in de accountancy? Zevencijferige getallen zijn hier geen uitzondering. Heeft hier niemand zitten slapen, dan, toen de crisis losbarstte? En wie zetten eigenlijk al die Special Purpose Vehicles (SPV’s) op ten behoeve van die (sub-prime) CDO’s en wie controleerden eigenlijk de waardering van die portefeuilles? Precies.

Selectieve verontwaardiging
Het lijkt dus nogal selectieve verontwaardiging om 1 beroepsgroep eruit te lichten, maar het geeft het publiek vast veel voldoening. En dat is onze politici ook wat waard met het oog op de benodigde bezuinigingen en belastingverhogingen de komende tijd.

Toch heeft de financiële sector het er ook naar gemaakt: om vlak na een bijna-dood ervaring en forse publieke hulp alweer uitgebreide private bonus feestjes aan te kondigen, nee, dat is tactloos en vooral dom. En dus krijg je de zowat de hele wereld op je dak.

De G20 dus, opnieuw inclusief Nederland, dus dat is mooi pech voor ons Holland Financial Centre! Jammer ook voor Bos, want van die straks hogere netto winst krijgt hij maar ca 25% aan Vpb. Van de bonussen zou hij toch 52% aan IB hebben ontvangen……

Wouter Weijand is fondsmanager van het Fortis Global High Income Equity Fund.