The sky is the limit


Nu de aandelen van het ministerie van Verzekeringen straks vast in buitenlandse handen zullen overgaan, begin ik steeds meer te voelen voor aandelen van het ministerie van Financiën.

Dit bedrijf weet koopjes te plegen op de bodem van de markt en verstrekt woekerleningen aan financiële instellingen, die op hun gat liggen.

Met het recente beursherstel is het meteen bingo voor deze club en het fijne nieuws is dat zowel u als ik al aandeelhouder zijn. We hebben heel die handel vorig najaar gekocht en ons even flink in de schulden gestoken tegen drie keer niks als rentetarief.

Net als een viriel hedgefund
Natuurlijk, een miljardje of 30-40 aan schuld erbij is even pittig, maar anders dan bij die vreselijke aandelenlease 10 jaar terug, tegen een rente van circa 15-20 procent rente, gaan we hier mooi binnenlopen. Nee, U hoeft geen papieren of niks te tekenen, alleen maar op Bos te stemmen bij de komende verkiezingen.

Als het allemaal goed gaat en Zalm verpatst 'De Bank' aan Deutsche of Barclays, en Hommen doet Nationale Nederlanden over aan AXA of Allianz, dan is iedereen blij. Bos kan dan straks de belasting verlagen.

Dus niet zoals de pensioenfondsen aandelen rond de bodem wegdoen en straks weer hoger terugkopen, maar heerlijk contrair, met eindeloos krediet, als viriel hedgefund, surfend over de reuzengolven van de financiële markten. De één z'n dood is ons aller brood!

Kunnen we die man niet iets extra's in het vooruitzicht stellen? Een extra zonnebril of zo als ie weer eens de hele nacht heeft doorgewerkt en tegen het schelle ochtendlicht moet inkijken? Scheelt toch weer een declaratie en wij betalen 't toch wel. En een extra weekend op Vlieland, voor het hele gezinn. Kunnen ze eindelijk weer wat uitwaaien.
 
Transactiefee
Nee, Nederland weet van belonen, hoor ! De hele top van Delta Lloyd krijgt straks een transactiefee, een loonsverhoging en een serie opties. Van moeder Aviva wel te verstaan, de enige overigens die de transactie pleegt. het bedrijf verkoopt immers een deel van haar boeltje?

De markt wordt vooralsnog minderheidsaandeelhouder en krijgt nog minder te zeggen dan Aviva nu al had. Later nog volgt natuurlijk de volgende tranche, als Delta Lloyd bijvoorbeeld een overname wil doen.

En krijgt de top dan weer een transactiefee van een paar miljoen? Je zou toch zeggen dat het maatschappelijk klimaat rond belonen iets veranderd zou zijn. Niet echt dus.

Overigens heeft Bos z’n eigen beleggingsfonds bijna dagelijks openstaan voor nieuwe inschrijvingen. Het is helaas een obligatiefonds en het betaalt maar een paar procent. Maar onze Buffet Bos weet wat lekkere hapjes zijn, dus vertrouwen wij hem allen onze spaargelden toe. Aandelen Financiën: the sky is the limit!

Wouter Weijand is fondsmanager van het Fortis Global High Income Equity Fund.