Wat komt ná de euro?


Laat ik niet te lang stilstaan bij het naderende einde van dit fijne experiment. Nog een tijdje zullen we nog flink wat miljarden over de balk smijten om het zaakje te rekken, maar daarna zal ons Europese muntje zich definitief gaan strekken…

Eindeloos de budgettair minder begaafden blijven ondersteunen, nee, daar is geen politiek draagvlak voor. Bovendien hebben politici ons plechtig beloofd dat van een 'bail-out' nimmer sprake zou zijn.

Natuurlijk kost de 'sovereign default' en daarmee de volgende 'bail-out' van de banken een enorme smak geld en is ook de afschrijving bij de pensioenfondsen een ramp, maar hoe langer je wacht, des te onbetaalbaarder het wordt.

Denk alleen al aan de gruwelijke pensioen- en AOW-tekorten buiten Nederland en je weet dat je daarvoor straks ook nog mag opdraaien. Nee, dank u. Over en sluiten dus maar.

Comeback van de gulden
Maar wat komt na de euro? Dat wordt langzamerhand toch veel interessanter. De afgelopen weken zijn al columns vol geschreven over de terugkeer van de gulden, de koppeling van Nederland aan Zwitserland alsmede de splitsing in de noord- en de zuid-euro.

Hoewel ik zo'n splitsing op de lange termijn logisch vind en de noordelijke landen samen de benodigde discipline voor zo’n munt-unie zouden kunnen opbrengen, verwacht ik op de korte termijn te weinig politiek draagvlak, vooral in Frankrijk en in Scandinavië, om samen dit pact te sluiten.

Ook de terugkeer van de gulden sec zou ons teveel isoleren en een te kleine financiële thuismarkt opleveren. Ook kan de gulden al snel te duur worden en onze exporteurs uit de markt gaan prijzen.

Zwitserland
De koppeling van Nederland met Zwitserland klinkt op zich degelijk, maar als we één ding uit dit euro-tijdperk wel hebben geleerd, is dat je nooit een munt-unie moet sluiten met landen, die een bankgeheim kennen of naar corruptie neigen.

De Griekse banken in Luxemburg verdienen zich helemaal suf aan het zwarte Griekse geld en wij mogen die lege schatkist in Athene fijn gaan aanvullen.

Wellicht is het het simpelst om de gulden samen met de DM te laten terugkeren en de aloude en succesvolle koppeling aan de D-Mark te herstellen: 1.1273, net als voor de invoering van de euro. Samen met Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, stappen we uit de euro en voeren we onze eigen gulden weer in.

Natuurlijk wint ie samen met de D-mark al snel terrein ten opzichte van de euro en moeten we nog veel euro-bezittingen gaan afschrijven. Maar dat is sowieso onontkoombaar, wat men u ook zal proberen te laten geloven de komende tijd.

Wouter Weijand is fondsmanager van het BNP Paribas High Income Equity Fund.

De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.