Analyse: Marine le Pen, bommentapijt onder euro


Het Front National van Marine le Pen bereidt zich al voor op de toekomst ná de presidentsverkiezingen: een hardere aanpak van immigranten en vervanging van de euro door de Franse franc. Voor dat laatste heeft de partij een levensgevaarlijk plan in voorbereiding.

In de optiek van Le Pen - zo verklaarde ze recent tijdens een grote verkiezingsbijeenkomst in Lyon - kent de wereld twee vormen van 'totalitarisme': economische mondialisering en islamitisch fundamentalisme.  Dat laatste wil ze aanpakken door een hard beleid jegens illegale buitenlanders in Frankrijk te voeren.

Le Pen kan op dit moment op ongeveer 28 procent van de stemmen rekenen bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 23 april. Als die prognose klopt, dan is de steun voor haar gegroeid in vergelijking met vier jaar geleden. Vooral de terreuraanslagen in Parijs en Nice hebben daaraan bijgedragen, alsook het feit dat honderden in Frankrijk opgegroeide moslims naar Syrië zijn vertrokken om te vechten in de gelederen van Isis.