Analyse: Zwaard van Damocles hangt boven Frankrijk


De Fransen stemmen op 23 april voor een nieuwe president. Waarnemers zeggen dat Marine le Pen van het Front National het in de tweede ronde zal afleggen, maar beleggers zijn er niet gerust op. BlackRock e.a. legden bij de extreemrechtse partij hun oor te luisteren en kwamen er geschokt vandaan.
Eiffeltoren, Parijs

Onder de Haagse kaasstolp was het op de avond van 15 maart een dolle boel: CDA-bestuurders gin- gen in polonaise door de afgehuurde feestzaal en lijsttrekker Henk Krol van 50Plus deed energiek een vreugdedansje ter viering van het behaalde stembusresultaat.

Alleen bij de PvdA heerste een grafstemming: de sociaal-democraten bleken in de persoon van Mark Rutte tegen een bidsprinkhaan opgelopen te zijn en moesten de rekening betalen voor het elders in het land tot in de ochtenduren voortdurende feestgedruis.

De massaal toegestroomde internationale pers was nog geen 24 uur na de stembusuitslag al weer op doorreis, naar Frankrijk waar op 23 april de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaatsvindt. Net als Nederland, kent het Franse politieke establishment de noodrem van de cordon sanitaire: populisten worden geïsoleerd en buitengesloten.

Eerst de emotie, dan het gezonde verstand

In het land waar het al eeuwenlang gebruikelijk is dat revoluties van het ene op het andere moment door de straten rollen, tracht men emoties vooral te kanaliseren en te dempen. Zo zijn de presidentsverkiezingen over twee rondes verdeeld, zodat bij de eerste ronde de emotie veelal doorslaggevend is en bij de tweede ronde het gezonde verstand.

De verwachting is dat Marine le Pen van het Front National de eerste stembusgang wint en dat dan in de tweede ronde op 7 mei Le Pen het opneemt tegen Emmanuel Macron, de onafhankelijke republikeinse kandidaat, die dan met steun van socialisten en centrum-rechts de absolute meerderheid behaalt.

Toch voelen beleggers zich over dat gedroomde scenario niet helemaal zeker. Dat blijkt wel uit het feit dat internationale banken en assetmanagers als UBS, BlackRock en Barclays Le Pen bezocht hebben om meer te weten te komen over haar plannen. Wat ze te horen kregen, zal hen niet blij hebben gestemd.