Beste van de week: De wake-up call van DNB


Het was een wake-up call voor de zelfstandige vermogensbeheerders, de mededeling van DNB dat er onder hen 31 partijen zijn die tekorten hebben gemeld in 2018. Waarom dat aankwam? Omdat de sector op overnamepad is.
Huize Frankendael, Amsterdam

In ongeveer de helft van de gevallen was er daadwerkelijk sprake van een tekort, in de overige gevallen was sprake van een rapportagefout. ‘Soms weten vermogensbeheerders niet eens dat ze een tekort hebben gerapporteerd', zei toezichthouder Sjoerd Osinga van DNB op een door Fondsnieuws georganiseerde masterclass over kapitaalvereisten in Huize Frankendael (foto) in Amsterdam.

De tekorten ontstaan vaak bij de overname van een andere partij, waarbij de overnemende partij ineens behalve zijn eigen vastekosteneis, ook die van de overgenomen onderneming moet meenemen, zoals Osinga in zijn presentatie waarschuwde. 

Focus op de markten

Uit de best gelezen artikelen van deze korte werkweek blijkt voorts dat onze lezers op zoek zijn naar richting waar het om de markten gaat. De beurzen zijn na het tussensprintje aan een afdaling begonnen. De S&P noteert nu 2783 punten, na van 2351 op 24 december naar 2932 punten op 6 mei te zijn gestegen.

Voor de Nederlandse grootbanken, zoals Van Lanschot en ABN Amro, reden om in asset allocatie even pas op de plaats te maken. Tegelijkertijd voorzien ze wel herstel voor de tweede helft van het jaar, zolang de rente ongewijzigd blijft.

Interessant was ook de bijdrage van medewerker Tjibbe Hoekstra, waarin hij de trend signaleert dat banken als ING een toenemende belangstelling bij hun klanten voor individuele aandelen boven fondsen vaststellen.

Er is geen Chinees masterplan

Afgelopen week hadden we nog een masterclass en wel in Hotel Arena. Thema: selectief beleggen in emerging markets. Gastspreker was professor Peter Ho. Hij noemde het idee dat China met 'een masterplan bezig is om de wereld over te nemen totale onzin'. De opstelling van president Trump tegenover China kan op de lange termijn dan ook ‘desastreus’ voor het land uitpakken, waarschuwde hij.

Veel aandacht kreeg ook de bevestiging van het eerder door Fondsnieuws gebrachte nieuws dat Rob Deneke terugkeert naar zijn oude stiel, die van stockpicker. Hij stapt over van het Franse Comgest naar Juno Investment Partners, die hem zo graag wil hebben dat ze zelf een nieuw fonds voor hem hebben opgericht. 

Tegelijkertijd meldde Aegon Asset Management de komst van Bas NieuweWeme als de nieuwe topman. Hij volgt Sarah Russell op. NieuweWeme is een voormalige hockeycrack, die zijn sporen heeft verdiend in het Nederlands elftal toen een ernstig ongeluk een einde maakte aan zijn hockeycarrière - maar het professionele vervolg mag er voor de 45-jarige jurist ook wezen. 

Redacteur Yvonne Schreuder bracht het artikel, dat gebaseerd was op een gesprek met Erik van de Brake, Head of Infrastructure Investments van PGGM, over de competitieve infrastructuurmarkt die door de omvangrijke vraag met prijsopdrijving wordt geconfronteerd. Maar er zijn volgens van de Brake nog voldoende mogelijkheden voor institutionele beleggers. 

Een beetje ondergesneeuwd in al dat mediageweld was het gesprek met Jonathan Krane, de topman van KraneShares en een rasondernemer, die in het land was om aan Euronext Amsterdam een ETF op de Chinese (internet)markt te lanceren.

Wat u nog van ons tegoed heeft

De redactie is onderwijl al weer druk bezig met nieuwe projecten en verhalen. Er staat een magazine zowel voor Fondsnieuws op stapel, als een magazine voor ons Belgische zusterplatform Investment Officer. En we komen met een nieuw printproduct - daarover op korte termijn meer.

Ondertussen ging collega Harm Luttikhedde op bezoek bij InsingerGilissen voor een inspirerend gesprek met directeur private banking Paul Balk over de grootscheepse veranderingen bij de bank, terwijl Yvonne Schreuder en Cees van Lotringen naar Zeist togen voor een gesprek met bestuurder Bianca Tetteroo van Verzekeraar Achmea en Jacob de Wit van Achmea Investment Management.

Thema: de wederopstanding van Achmea na de strategische heroriëntatie in 2015. Meest in het ooglopende wapenfeit: het beheerde vermogen ging van 100 naar 160 miljard euro. Wordt vervolgd!