Beste van de week: Eten of gegeten worden


De redactie stuitte afgelopen week op de nodige nieuwsfeiten die laten zien dat veel partijen in de financiële sector denken dat fusies en overnames de panacee zijn voor de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden.

Voor autonome groei nemen de topmensen van veel financiële dienstverleners geen tijd meer. Dat ongeduld noemen ze FOMO - de Fear of Missing Out. Jonge mensen lijden er aan, maar in de financiële sector is dat niet minder.

Neem de gevallen sterren van de kredietcrisis van 2008, het Zwitserse UBS en Deutsche Bank. Zij willen terug naar aloude positie en onderzoeken thans de mogelijkheid om hun asset managers  samen te voegen. Maar grote ego's die grote fusiebedrijven in het leven roepen is een uitdagend en moeilijk begaanbaar pad. Zo gaven Deutsche Bank en Commerzbank ondertussen hun fusieplannen op.

Maar het speelt ook op kleinere schaal, in de provincië, waar redacteur Lenneke Arts het nieuws opdiepte van de overname van Hens Vermogensbeheer door Verwer & Janssen. 

Consolidatie ligt op ieders tong bestorven dezer dagen. Maar dat heeft niet alleen te maken met het FOMO-syndroom, maar ook met de gevolgen van de kredietcrisis en het flankerende sturingsbeleid dat monetaire autoriteiten, toezichthouders en overheden hebben ingezet.

Veel partijen in Nederland zien zich geconfronteerd met stijgende kosten en dalende inkomsten, zodat schaalvergroting de enige oplossing lijkt. Het speelt bij de banken die steeds meer fondsbeheer uitbesteden aan externe managers en bij asset managers, wat fusies als die tussen Janus en Henderson verklaart.

Naast het M&A-geweld hadden we afgelopen week op Fondsnieuws natuurlijk ook aandacht voor andere relevante ontwikkelingen. Veel bekijks kregen een interview met M&G over impact versus ESG, alsook Warren Buffett die het huidige investeringsklimaat complex en lastig vindt en family offices die op de golven van de asset bubbels tot grote internationale spelers zijn uitgegroeid. 

De Fondsnieuws-redactie had ook oog voor de institutionele wereld. Er werd gesproken met directeur Edith Maat van de Pensioenfederatie over de opvatting van minister Koolmees over fiduciair managers. En er werd door redacteur Yvonne Schreuder geschreven over een initiatief van institutionele beleggers om de modesector tot 'leefbare lonen' aan te zetten. 

Tot slot: Kijk nog even op onze eventpagina. We hebben een aantal mooie kennis- en netwerkbijeenkomsten op de agenda staan in de komende weken, zoals een masterclass met DNB over kapitaalvereisten voor onafhankelijke vermogensbeheerders, gericht beleggen in opkomende markten, een ESG-event met de 'Nobelprijswinnaar voor duurzaamheid' en - niet te vergeten - de titanenstrijd om de Asset Management Cup.