Beste van de week: 'Lagere rente verwoest banken'


De Fondsnieuws-redactie heeft een internationale week achter de rug. We bezochten Londen, Parijs én Brussel om de stemming onder asset managers te peilen. Ook daar was volop oog voor dé thema’s van dit moment: centrale banken, lage rente en handelsspanningen.
Destroy

Maar eerst ging redacteur Harm Luttikhedde op bezoek bij de CIO en directeur Private Banking van InsingerGilissen in Amsterdam. De bank bundelt alle portefeuilles van vermogensbeheerklanten voortaan in wrapper-fondsen, zo vertelden ze aan Fondsnieuws.

Brussel

Later in de week reisde hij af naar Brussel, waar hij samen met de Deen Søren Hermansen het ESG-event van ons zusterbedrijf Investment Officer bezocht. Hermansen maakte zijn geboorte-eiland Samsø in tien jaar tijd energie-onafhankelijk. Samen met medestanders zorgde hij voor de komst van off-shore windmolens, bio-installaties en zonneparken.

De pionier weet dus als geen ander hoeveel weerstand een energietransitie oplevert, en hoe moeilijk het kan zijn om anderen te overtuigen van het belang van groene energie.

Hij noemde “consistent beleid” dan ook als een belangrijke voorwaarde voor het laten slagen van de energietransitie, tijdens zijn speech op het duurzaamheidsevent van Fondsnieuws een dag eerder in Amsterdam. Volgens hem was het vergroenen van het eiland in Denemarken nooit gelukt zonder een overheidsbeleid dat zich richt op het belasten van CO2-uitstoot en het subsidiëren van milieubesparende investeringen. 

Parijs

Redacteur Lenneke Arts was op dat moment net terug van een bezoek aan Parijs, waar ze sprak met hoofdeconoom Philippe Waechter van Ostrum Management, onderdeel van Natixis Investment Management. Ostrum is van huis uit een obligatiebelegger, maar schuift vanwege het lage renteklimaat net als andere beleggers, op naar alternatives, maar ook naar aandelen.

Natuurlijk sneed ze het beleid van centrale banken aan, in aanloop naar deze week die bol stond van de rentebesluiten van centrale banken. ‘De centrale banken weten het ook niet meer’, was de conclusie van Waechter, doelend op u-bochten in de ingeslagen weg van zowel de Amerikaanse Federal Reserve als de Europese Centrale Bank.

Eenzelfde waarschuwing klonk deze week uit de mond van Jeff Sherman van DoubleLine, het fondshuis dat vooral bekend is vanwege oprichter en bestuursvoorzitter Jeffrey Gundlach. CIO Sherman deelde tijdens een interview met Yvonne Schreuder zijn zorg dat centrale banken op het punt staan de controle te verliezen. Een verlaging van de rente - waar Draghi dinsdagochtend op zinspeelde - zal volgens hem uiteindelijk de Europese bankensector verwoesten. 

Draghi

Sherman deed zijn uitspraken overigens nog vóór de uitlatingen van ECB-voorman Mario Draghi over de gereedschapskist van de centrale bank - waarin de tool 'renteverlaging' nog altijd zit. De voorzitter die eerst nog met de vinger omhoog wees als het ging om de rente, draait voorzichtig. ‘Quite suprising’, reageerde State Street-strateeg Antoine Lesné in een interview dat hij had met Fondsnieuws op de dag van Draghi's speech.

Het interview met Lesné, over dat wat de ETF-flows van mei ons vertellen, zal volgende week op Fondsnieuws verschijnen. 

Londen

Redacteur Yvonne Schreuder reisde deze week af naar Londen, om de vooruitzichten van Fidelity over - jawel - 2029 te beluisteren. Het fondshuis wil komend jaar meer vermogen steken in Chinese beleggingsfondsen die door niet-Chinese organisaties worden gerund, haar capaciteiten op private markten uitbouwen en een structuurverandering in haar producten doorvoeren.

Dat laatste is ingegeven door een vervaging van het onderscheid tussen de verschillende beleggingscategorieën. Producten zullen voortaan opgebouwd worden vanuit thema’s, klonk het overtuigd in Londen. 

Een nieuwe manier van kijken dus, bij het fondshuis. Morgen leest u het artikel hierover, later volgt een interview met investment director Medha Samant van Fidelity.

Dat anders kijken, gebeurt bij Fidelity overigens ook letterlijk, aangezien de verhuizing van het fondshuis - dat naast de St. Paul’s Cathedral gesitueerd is - in volle gang is. Het contrast tussen beide kantoren is groot: het oude, donkere pand aan de ene zijde van de weg en aan de overzijde het nieuwe, open, lichte en moderne gebouw.

Dat levert leuke taferelen op op Cannon Street, waar werknemers zich afvragen: 'Is de werkplek van mijn afspraak nu in het oude pand, of staat mijn bureau al in het nieuwe pand?'

FN Institutioneel

Dan was er bij Fondsnieuws een geboorte deze week, en wel die van FN Institutioneel. Aan deze speciale uitgave voor pensioenbeleggers hebben onder meer redacteur Yvonne Schreuder, eindredacteur Jorge Groen en hoofdredacteur Cees van Lotringen de afgelopen maand hard gewerkt. 

In de eerste editie gaan Gerald Cartigny en Twan van Erp van respectievelijk MN en Achmea IM met elkaar het gesprek aan over de lage rente. Deze heeft de dekkingsgraden geërodeerd en pensioenbeleggers de risicovolle kant opgeduwd, waarschuwen de twee.