Beste van de week: Rabobank verandert het paradigma


Het nieuws van deze week was zonder enige twijfel het bericht dat Rabobank BlackRock in de arm neemt als fiduciair beheerder van een substantieel deel van haar beheerde vermogen van 50 miljard euro - het nieuws bereikte deze week op Fondsnieuws een record aantal views.
Rishma Moenassing en Bart Horsten

Rishma Moenassing en Bart Horsten van Rabobank deelden het nieuws met Fondsnieuws, dat rustig als een revolutie in het bankenlandschap kan worden opgevat. Voor het eerst laat een grootbank in Europa het beheer van haar vermogen door een externe partij doen. Een unicum.

Een reden voor de redactie om er een analyse aan te wijden, die de context van dit besluit in een historisch perspectief zet. Ook werd er nog contact gezocht met BlackRock, namens wie Monique Donders en Michael Grüner het nieuws en de ambities van de grootste asset manager ter wereld toelichtten. Boodschap: we gaan de institutionele kennis naar de wholesale sector brengen. 

Verder deze week enkele opmerkelijke transfers: Stéphane Corsaletti geeft zijn topfunctie op bij ABN Amro Institutional Investments - centrum van de bank haar mandaatfondsen - en hoofdstrateeg Roelof Salomons zegt Van Lanschot Kempen gedag om een nieuwe - nog onbekende - uitdaging aan te gaan. 

Beleggingsnieuws brachten we ook: Aegon Asset Management is zeer positief over de ontwikkeling rond hypotheken en Pimco ziet een recessie aan de horizon, zoals redacteur Lenneke Arts noteerde tijdens een persbijeenkomst in Londen.

Redacteur Yvonne Schreuder sprak met Niels Bodenheim, senior director private markets bij bfinance over private debt, dat populair is onder institutionele beleggers: lees deel 1 en deel 2.

We diepten bij de uitgang naar het weekend nog wat nieuws op: het Nederlandse fintechbedrijf Ohpen vecht voor de rechter een juridisch conflict uit met asset manager Invesco voor een geleverd, maar niet volledig betaald platform. Invesco eist op zijn beurt een schadevergoeding van Ohpen, omdat het platform niet zou deugen. We spraken erover met bestuurslid Angelique Schouten. 

Tot slot, Fondsnieuws heeft een topper uitgenodigd om te spreken op zijn eerstvolgende ESG-event op donderdag 31 oktober: Thomas Van Dyck, oprichter van As You Sow en een horzel van het beursgenoteerde bedrijfsleven. 

Hij is niet alleen een actievoerder maar ook een gewezen belegger die weet hoe je met gebruikmaking van ESG-criteria kunt beleggen en de benchmark kunt verslaan - kortom, een man om veel van te leren.