Beste van de week: samen verder of juist niet?


Hoewel het huwelijksseizoen dit jaar ernstig is verstoord door de coronacrisis, worden in het vermogensbeheer nog volop verbintenissen aangegaan. Fusies en overnames waren voor meerdere vermogensbeheerders reden om hun beheer- en/of adviesvergunningen in te leveren. Een ontwikkeling die in de komende jaren alleen maar zal versnellen.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in week 12 tot en met 20 van dit jaar bijna de helft minder stellen trouwden per week dan in dezelfde periode in 2019. In het vermogensbeheer daarentegen, blijft het ‘trouw-tempo’ redelijk op peil. 

In de eerste helft van dit jaar werden verbintenissen bezegeld tussen Invest Consult en Verwer & Janssen, Efidenz Capital Management en IBS Capital Management en de fusiegroep Auréus Group B.V., waar Blauwtulp, Boer & Olij en Slim Vermogensbeheer dit jaar in op gingen. 

Uit onderzoek van Fondsnieuws blijkt dat in de eerste helft van dit jaar in totaal acht vermogensbeheerders hun beheervergunning hebben ingeleverd, elf vermogensbeheerders deden dat voor beleggingsadvies. Het aantal nieuwelingen bleef intussen steken op slechts één.

Consolidatietrend versnelling hoger

De consolidatietrend is al langer zichtbaar, maar staat volgens Paulo Varela Nunes van BlackRock Nederland, aan de vooravond van een versnelling. Het is een gevolg van de coronacrisis en het feit dat steeds meer buitenlandse partijen geïnteresseerd zijn in een overname in Nederland, aldus Varela Nunes in gesprek met Fondsnieuws-redacteur Lenneke Arts. 

‘Het worden er sowieso minder de komende vijf jaar. Als je puur op basis van overnames rekent, minder dan 100. Maar je kunt ook rekenen met het hybride model dat je steeds meer ziet. Dan denk ik eerder aan 75.’ Het hoofd wealth doelt hiermee op een model waarbij één vermogensbeheerder de vergunningen en een centrale beleggingsportefeuille levert

Spraakmakende fusie

De samenvoeging waarvan Fondsnieuws vorige week de primeur kon brengen, hield u ook deze week nog bezig. Het interview van hoofdredacteur Cees van Lotringen met Peter Sieradzki, topman van InsingerGilissen, kon op uw ruime belangstelling rekenen. 

De fusie van alle dochterbedrijven van Quintet SA, waaronder InsingerGilissen NV, tot één bedrijfsonderdeel, zal 'niet leiden tot meer centraliseren, maar tot meer functionaliseren', zei Sieradzki.

Volgens hem is de nieuwe structuur erop gericht om synergievoordelen te behalen en het besluitvormingsproces te versnellen. 'We zijn blij met de resultaten. We groeien goed. We hebben veel aanvragen van nieuwe klanten. Bij klantonderzoeken blijkt dat we snelle diensten en goede service bieden en dat de resultaten van onze beleggingen goed zijn.'

Scheiding?

Een huwelijk dat al geruime tijd onder druk staat, is dat tussen pensioenfondsen en staatsobligaties. Met het nieuwe pensioenakkoord krijgen pensioenfondsen meer vrijheden voor het invullen van de beleggingsportefeuille. Komt het hiermee dan toch tot een scheiding?

Hanneke Veringa, hoofd Benelux bij AXA Investment Management, voorspelt dat de asset allocatie van pensioenfondsen hierdoor behoorlijk op de schop gaat. In een rondetafeldiscussie met media sprak ze van een aardverschuiving in de obligatiewereld. 

‘Er gaat ruim 500 miljard euro verschuiven van LDI naar CDI, cashflowdriven investments.’ In de praktijk zal dit volgens haar een verschuiving van staatsobligaties en langlopende swaps, naar bedrijfsobligaties en geïndexeerde obligaties zijn