Beste van de week: We love it when a plan comes together


Geruchten die al dagen rondzoemen, maar de bevestiging blijft uit. Toch nog een extra belletje, een mail of gewoon geduld hebben? En dan is het er: de bevestiging. Voor een journalist zijn er maar weinig dingen die meer energie geven dan het brengen van een primeur.

De Fondsnieuws-groepsapp draaide bij het krieken van de dag overuren naar aanleiding van het door onze redactie gebrachte nieuws dat InsingerGilissen per 30 juni een fusievoorstel heeft gedeponeerd, waarbij Quintet Private (Europe) S.A. de rechtspersoon zal worden. 

Het betekent dat InsingerGilissen Bankiers NV in Nederland verdwijnt als zelfstandige bank. Op de website van Quintet worden de dochterbedrijven al 'filialen' genoemd; InsingerGilissen zelf spreekt nog van ‘een boutique in het netwerk van Quintet’. 

Voor klanten zal er qua dienstverlening niets veranderen, omdat in de Europese Unie gewerkt wordt met een Europees paspoort. Voor het Nederlandse bankenlandschap betekent het daarentegen het verlies van een private bank met een historie die teruggaat tot 1779.

Fondnieuws Impact Investing Week

Ander nieuws was er ook, en deze week in het bijzonder over impactbeleggen. We trapten de Fondnieuws Impact Investing Week af met een talkshow waarin Eumedion-voorman Rients Abma, het debat meteen scherp stelde met het aankaarten van een belangrijke valse tegenstelling. 

Abma erkende dat het de primaire verantwoordelijkheid van een pensioenfonds is om een waardevast pensioen en een goed rendement op de beleggingen te realiseren. Dat beleggers en experts het er nog altijd over eens zijn dat rendement vóór impact moet gaan, bevat volgens hem echter een valse tegenstelling.

'Uiteindelijk zal engagement leiden tot een positieve impact voor de samenleving, het bedrijf en andere stakeholders. Andersom kun je alleen rendement maken door behalve de aandeelhouder, ook andere belanghebbenden goed te bedienen.'

Worsteling en frustratie

Het is een worsteling waar veel beleggers tegenaan lopen. Zo ook Fondsnieuws-expert Han de Jong. Bij hem leidt het bovendien ook tot frustraties. 

‘Natuurlijk begrijp ik de wens, de behoefte en zelfs de plicht van burgers en van pensioenfondsen om ‘het goede’ te doen. In veel discussies over maatschappelijk verantwoord beleggen bij pensioenfondsen krijg ik echter de indruk dat het bestuurders en andere commissieleden vooral te doen is om politiek correct te zijn.’ 

Om de afweging impact en rendement wellicht wat makkelijker te maken, werd de top 5 van deze week met open armen ontvangen. Morningstar-analist Ronald van Genderen zette in de aanloop naar de Week van Impact Investing de vijf best presterende impactfondsen in de schijnwerpers. 

Hieruit blijkt dat de uitwerking van een impactbenadering binnen een portefeuille sterk kan verschillen. Zo staat het best presterende aandelenfonds met een impactstrategie year to date bijna 20 procent in de plus, terwijl de nummer 5 het bij iets meer dan 1 procent winst houdt. 

Een gouden idee?

Naast de ruime aandacht voor de jongste loot van duurzaam beleggen, bleven ook de ‘good old’ traditionele assets in trek bij Fondsnieuwslezers. Zo kon de goud-analyse van Investment Officer-redacteur Jurgen Vluijmans op veel aandacht rekenen. Goud zit volgens hem in een ‘stealth bull market’. Dat wil zeggen dat er bijna geen participatie is van het brede publiek, maar alleen beperkte groep ‘smart money’. 

Bij Invesco zien ze dit anders. Volgens hoofd asset allocatie Paul Jackson is goud in tijden niet zo duur geweest ten opzichte van olie. Voor Invesco reden om haar positie in het edelmetaal af te bouwen naar nul. Intussen staan vastgoed, investment grade obligaties en opkomende markten bovenaan het wensenlijstje voor de tweede jaarhelft, vertelde Jackson tijdens de outlook van het fondshuis.

Voldoende stof tot nadenken voor de tweede helft van dit bijzondere jaar. Mocht u daarin nog wat extra inspiratie nodig hebben, luister dan ook naar het laatste deel van onze podcast-serie This time is really different. Brenda Kramer, senior responsible investment advisor bij PGGM, bespreekt hierin het dieetplan dat volgens haar nodig is om de economie gezond te laten herstellen.