'Boek George Cooper belangrijker dan Piketty'


De economische wetenschap bevindt zich in een existentiële crisis. Dat is de centrale stelling van het boek Money, Blood and Revolution van Dr. George Cooper.
Joost de Graaf, Kempen Capital Management

In het Engels klinkt het als zo vaak uitgesprokener: 'Economics is a broken science, living in a kind of Alice in Wonderland state believing in multiple, inconsistent things at the same time.' Als actieve belegger ben ik het volmondig eens met deze stelling, schrijft Joost de Graaf (foto) van Kempen Capital Management in een boekbespreking voor Fondsnieuws.

De hypothese van Cooper klinkt inderdaad interessant als verklaring voor de opkomst van de middenklasse in zowel materiele als immateriele zin. Ik zou u echter graag willen verwijzen naar het boek Het rijk van de schaarste, van Hans Achterhuis, verschenen in 1986 ongeveer. Het boek is wellicht iets filosofischer, maar beschrijft denk ik heel fundamenteel een aantal van de aspecten die u aanhaalt, zoals de mimetische begeerte (ik wil wat mijn buurman ook heeft) en de opkomst van de handelslieden als sociale categorie die de gevestigde adel uitdaagt vanwege haar toenemende welvaart en daarmee democratie bevordert. Rik Hospers
rikhospers@hotm... (niet gecontroleerd)
Beste Rik, dank voor je reactie. Het boek is in 2003 heruitgegeven. Ik zet het op mijn to-read lijstje! Groeten, Joost
graafjoostde@gm...