Countdown ESG-datachallenge: 'A hell of a job'


Duurzaam beleggen is niet langer een trend, maar een 'must do'. Klanten vragen ernaar. Ze verlangen dat je ESG-proof bent, of in ieder geval intrinsiek gemotiveerd en gefocust om het tot een vast bestanddeel van je beleid en van je assortiment te maken. Maar: hoe meet je dat eigenlijk? Want 'the devil is in the detail.'
Claudia Kruse, APG AM

Die vraag staat centraal op de zogenoemde ESG-datachallenge, die Fondsnieuws vandaag in Amsterdam organiseert met vier gerenommeerde asset managers. 

Vrijwel niemand in de beleggingsdienstverlening bestrijdt nog dat duurzaam beleggen niet langer een trend is, maar op weg om een kernonderdeel van het beleggingsbeleid te worden. Tegelijkertijd is er meer dan ooit overleg én polemiek over de wijze van kwantificeren en modelleren van ESG-factoren.

Bij vergelijkingen door datavendors en -specialisten blijkt dat scores en definities bijna altijd subjectief zijn. Het aanboren, verzamelen, verrijken en afstemmen van ESG-data is op dit moment dan ook een van de belangrijkste uitdagingen voor asset managers .

Voor Fondsnieuws is dat aanleiding voor de organisatie van een exclusieve studiemiddag over het meten van de impact van beleggingsbeleid. 

Onder leiding van duurzaamheidsexpert Giuseppe van der Helm (oud-voorzitter van de VBDO) wordt aan de hand van concrete, datagedreven voorbeelden de integratie van ESG in het beleggingsproces onder de loep genomen. Van het verzamelen, meten en verrijken van data, het incorporeren van duurzaamheid in het beleggingsproces tot en met het rapporteren over duurzaamheid aan klanten.

De Fondsnieuws Kennissessie is een kleinschalige bijeenkomst voor thought leaders & decision makers bij investment offices van banken, vermogensbeheerders en institutionele partijen, die behalve actuele inzichten over duurzaam beleggen, verdieping, perspectief en discussie biedt over de ESG-datachallenge.

Programma: 

- Keynote: Claudia Krüse (foto), managing director Global Responsible Investment & Governance bij APG Asset Management.

Krüse heeft in opdracht van de Europese Commissie met de High Level Expert Group on Sustainable Finance gewerkt aan een blauwdruk voor een duurzame financieringsstrategie voor de EU.

- Andrew Howard, Global Head of ESG bij Schroders. Aan duurzame data voor de financiële industrie is geen gebrek, zegt Andrew Howard. Het is voor asset managers echter de kunst om de werkelijkheid te vatten achter de ESG-ratio’s en ratings. ESG-analyse is complex, en windows dressing ligt op de loer.

- Lisa Beauvilain, Head of Sustainability & ESG bij Impax Asset Management (deelneming van BNP Paribas Asset Management)

Een tekort of teveel aan water is een groter risico in beleggingsportefeuilles dan CO2, maar beleggers zijn zich daar niet of nauwelijks van bewust. Lisa maakt deel uit van de internationale denktank International Institute of Environment and Development.

- Martijn Oosterwoud, Head SI Specialists, UBS Asset Management

UBS AM werkt met enkele prestigieuze universiteiten aan een meetmethodiek voor impactbeleggen. Centraal staat het meten van de impact van producten en diensten op de samenleving. Dat is een uitdaging op zich omdat impact zich niet altijd eenvoudig in een geldbedrag laat uitdrukken.

- Isabel Reuss, Senior Portfoliomanager European equity SRI bij Allianz GI 

In plaats van ‘vieze’ sectoren als grondstoffen en energie uit de beleggingsportefeuille te verwijderen, pleit Isabell Reuss voor een intensieve dialoog met de grootste vervuilers. Dat heeft consequenties voor de constructie van portefeuilles.