FN Marktrapporten: meest gedownload in 2019


Opkomende markten en vooruitzichten voor het komende jaar. Daarin was u in 2019 het meest geïnteresseerd, blijkt uit de top 10 meest gedownloade rapporten van dit jaar.

Onder de redactionele artikelen vormen vooruitzichten op het volgende beleggingsjaar altijd een graag gelezen thema. Extra informatie van asset managers rond dit thema is welkom bij lezers, zo wordt duidelijk. Acht rapporten in de top 25 meest gedownloade rapporten gingen over vooruitzichten. 

Het hoogst genoteerd binnen deze categorie is “Three Investment themes for 2019” van Pimco. Op basis van een enquête onder meer dan 80 adviseurs, buyside analisten en onderzoekers, identificeerde het Europese wealth management team van Pimco drie thema's voor 2019. Om ook in een laat-cyclische markt succesvol te zijn, is het zaak om flexibiliteit te behouden, bewust te zijn van valutarisico en te zoeken naar “pockets of value”.

De whitepapers van Pimco werden in 2019 sowieso goed gelezen. De asset manager stond 2 keer in de top 10 en 6 keer in top 25 van meest gedownloade rapporten. De tweede top-10-notering betreft “Asia Market Outlook 2019: Recovery, Rebalancing and Rotation”. Zoals de titel verraadt, gaat deze publicatie over het tweede thema waarin u veelvuldig geïnteresseerd was dit jaar: opkomende markten.  

In deze cyclical outlook legt de asset manager uit waarom Azië niet immuun is voor het lagere groeitempo in 2019. Toch wil dat niet zeggen dat er geen kansen zijn. Het is zaak om flexibiliteit te behouden om zodoende in te kunnen spelen op efficiënte prijsvorming of andere dislocaties in de markten, bepleit de asset manager. 

Meest gedownload

Veruit de belangrijkste Aziatische markt is China en onder andere door de openstelling van de A-share markt staat het land al langere tijd volop in de belangstelling. Het meest gedownloade rapport van 2019 is dan ook “China A-share market to thrive on economic growth and market improvement” van Invesco. 

Het paper, dat uitkwam in februari 2019, blikt terug op de moeilijke maanden die Chinese aandelen hebben doorgemaakt. Voor het eerst in vier jaar was China niet de op-één-na-grootste aandelenmarkt ter wereld, maar was dit Japan. De onzekerheden blijven voorlopig bestaan, maar de langetermijntrends beschouwt de asset manager nog steeds als positief.

Zo spreekt de asset manager van een verbetering van de marktstructuur, betere toegang en een verdere ontwikkeling van de asset management sector. Invesco verwacht dat actieve strategieën het beste zullen presteren in de A-share markt, mits lokale experts worden ingeschakeld, om risico's die doorgaans gepaard gaan met deze markt te verlagen. 

Als hekkensluiter van de top 10 een vraag die menig belegger het afgelopen jaar heeft bezig gehouden. Het rapport “How to prepare for the next recession?” van Capital Group is veelvuldig gedownload. De asset manager sprak in februari de verwachting uit dat het wel mee zou vallen met de recessie in 2019, maar in een laat-cyclische economie is het desalniettemin goed om er rekening mee te houden. 

Onderstaand de volledige top 10:

  1. China A-share market to thrive on economic growth and market improvements - Invesco
  2. Three Investment themes for 2019 - Pimco
  3. Cross Asset: Investment Strategy - Amundi Asset Management
  4. Megatrends: The forces shaping our future - BlackRock
  5. Asia Market Outlook 2019: Recovery, Rebalancing and Rotation - Pimco
  6. Turning Up the Heat on Climate Investing - State Street Global Advisors
  7. Emerging Markets Outpace Developed Markets in the Final Quarter of 2018 - Franklin Templeton Investments
  8. The sick man of Europe is a woman - Kempen Capital Management
  9. US yields capped as Fed takes note of limited market tolerance - Generali Investment
  10. How to prepare for the next recession - Capital Group 
FN Marktrapporten is een service voor de betalende abonnees van Fondsnieuws. De dienst geeft toegang tot de database met bijna 10.000 rapporten van  meer dan 70 asset managers. Dagelijks wordt vroeg in de ochtend in een aparte e-mail een overzicht toegestuurd van alle nieuwe researchrapporten, de Morning Call, verstuurd naar een kleine 8.000 ontvangers. Bent u wel abonnee, maar ontvangt u nog geen Morning Call? Dit kunt u aanpassen op uw profielpagina bij de nieuwsbriefinstellingen.