Fondsevent 2019: inspireren, leren, netwerken, lachen


De 12e editie van het Fondsevent, met 'kapitalisme in crisis' als thema, vond maandag onder grote belangstelling plaats. Afdronk van de dag: het marktkapitalisme moet op de schop om het te behouden, maar verandering is moeilijk en uitdagend. (Beeld)impressie van een inspirerend event.
Zelfreflecterende oefening tijdens Fondsevent 2019

De aftrap nam Geert Noels voor zijn rekening. De eigenaar-oprichter van de Belgische vermogensbeheerder Econopolis vindt dat het marktkapitalisme in de greep is van een ziekte, gigantisme genaamd. Het komt erop neer dat bepaalde wezens bovengemiddeld snel groeien en andere wezens daarmee uit het systeem drukken. Zo is het ook met de markteconomie, dat in vrijwel alle sectoren steeds meer in de greep komt van enkele mastodonten. 

Noels: 'Kapitalisme is op zichzelf niet slecht, maar we moeten goed nadenken of de spelregels nog wel juist zijn.'

Hij stelt dat er weer wolven moeten worden uitgezet, zodat de biodiversiteit weer groeit. Noels verwijst daarvoor naar het Amerikaanse Yellow Stone Park, waar wolven werden uitgezet en de variëteit van dieren in het park weer sterk toeneemt. In dat kader vindt Noels dat grote, bijna monopolistische bedrijven als Google opgesplitst moeten worden. Hij verwacht dat dat op enig moment ook gaat gebeuren. Dat zal volgens hem niet wezenlijk ten koste vaan van de aandeelhouderswaarde. 

De dilemma's van Shell

Aansluitend sprak Tjerk Huysinga, senior vice president van Koninklijke Shell. Hij vertelde in een gesprek met dagvoorzitter Rens de Jong hoe de energiereus omgaat met het korte termijnbelang van een dagelijkse honger naar olie en het lange termijndoel van verduurzaming van energie.

Tjerk Huysinga in gesprek met Rens de Jong

Dagvoorzitter Rens de Jong in gesprek met Shell-manager Tjerk Huysinga

Huysinga maakte die spanning duidelijk aan de hand van het feit dat Shell de grootste dividendverstrekker ter wereld is en tegelijkertijd het op twee na grootste energiebedrijf is als het om investeringen in duurzame energie gaat - ook al is minder dan 2 procent van de totale investeringen van Shell.

‘Ja, we willen nog meer investeren in renewables. Maar tegelijkertijd hebben we ook te maken met aandeelhouders die gefocust zijn op yield’, aldus Huysinga. Hij voegde eraan toe dat 'stoppen met het produceren van traditionele energie niet het antwoord is. Wij nemen slechts 3 procent van de wereldwijde productie van gas en olie voor onze rekening.'

'Meer dan financieel rendement'

Hoogleraar Dirk Schoenmaker van de Erasmus Universiteit sprak in zijn bijdrage over een nieuwe systematiek om waarde te beoordelen. Niet langer aandeelhouderswaarde, maar integrale waarde (de som van financiële, sociale en ecologische waarde) moet de parameter worden om bedrijven te beoordelen. 

Dirk Schoenmaker vroeg zich in zijn bijdrage aan de ochtend af of 'we wel het juiste kompas gebruiken ten behoeve van beleggingsbeslissingen? Er is namelijk meer dan alleen financieel rendement.'

Hij voegde eraan toe dat in de nieuwe wereld die zich voor onze ogen openbaart, niet langer 'economen de baas zijn . We zullen meer naar mensenrechtenadvocaten en ecologen moeten luisteren.' Hij stelt dat de wereld niet zonder winst kan, maar dat het niet langer allesbepalend zal (moeten) zijn. 

'Big tech culmineert op één plek'

Het plenaire gedeelte werd afgesloten met een gesprek met beleidseconoom Robert Went en trendwatcher Marleen Stikker over de vraag of "Kunstmatige intelligentie een vloek of een zegen is voor inclusief kapitalisme'.

Gesprek met Marleen Stikker en Robert Went over kunstmatige intelligentie

Stikker stelde dat in de wereld van 'big tech macht culmineert op een plek, waarin data als grondstof van AI de hoofdrol speelt. We moeten ons afvragen of je daar op grote schaal in wilt handelen.'

Robert Went, werkzaam voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, voegde eraan toe: 'Of je het wil of niet, mensen die algoritmes produceren, nemen daarin hun eigen voorkeuren mee.'

Went en Stikker waren het erover eens dat het hoogste tijd is om een aantal mythes over AI te ontrafelen. Een daarvan is volgens hen dat AI de mens zal overtreffen. Stikker voegde eraan toe dat 'voor de huidige toepassingen van AI is niemand accountable en dat moet veranderen'.

De twaalfde editie van het Fondsevent vond plaats in de Prodentfabriek in Amersfoort

Break-outs fondshuizen 

Het eerstel deel van de middag stond in het teken van de break outs van negen fondshuizen (zie attachment).

Neil Dwane van AllianzGI tijdens een van de break outs

De 12e editie van het Fondsevent werd afgesloten met een hilarische presentatie van cabaretier-filosoof Paul Smit over de moeizame uitdagingen van persoonlijke verandering. 

Paul Smit

Cabaretier-filosoof Paul Smit bij afsluiting van de dag

Fondsevent is het grootste kennis- en netwerkevent voor private bankers, vermogensbeheerders en beleggingsadviseur in Nederland. De eerste editie dateert van september 2008. Het event wordt mede mogelijk gemaakt door negen gerenommeerde fondshuizen. 

Borrel Fondsevent 2019

Borrel Fondsevent 2019

Tijdens het afsluitende diner

Hoofdredacteur Cees van Lotringen in gesprek met econoom Mathijs Bouman tijdens het afsluitende diner

Bijlages