Fondstips gewogen: Greater China-fonds wint


Ook aan het begin van 2014 tipten weer zes Nederlandse banken traditiegetrouw op verzoek van de Fondsnieuws-redactie hun favoriete fondsen en ETFs. Het meest succesvolle fonds is die welke getipt is door de Rabobank: het Comgest Greater China Fund.
Chief investment officer Han Dieperink van Rabobank

Onder de getipte 'bets' van de banken waren veel aandelenfondsen die beleggen in de Verenigde Staten en Europa, maar ook een aantal specifieke opkomende marktenfondsen. En er waren ook twee banken die hebben ingezet op een Japanse aandelentracker.

Amerikaanse aandelen deden het net als vorig jaar bijzonder goed, met weer nieuwe all time highs in december. Het meest succesvolle fonds dit jaar is echter het eerder genoemde Comgest Greater China Fund geweest.

Niet alleen behaalde dit fonds in absolute zin met ruim 30 procent het hoogste rendement, ook wist het de benchmark het meest overtuigend te verslaan.

Bovendien bleef het fonds alle andere ‘Greater China’-fondsen voor. Volgens fondsenbeoordelaar Morningstar zijn dat er wereldwijd 97. ‘Opvallend is natuurlijk de sterke prestatie van Chinese A-aandelen die dit jaar een plus in euro’s gemeten lieten zien van bijna 60 procent. Daarmee is het de best presterende aandelenmarkt van 2014', licht chief investment officer Han Dieperink (foto) van Rabo toe.

'Eerst het zuur, dan het zoet'

‘Het fonds belegt daarnaast ook in Hongkong en Taiwan, maar het is duidelijk dat ze heeft geprofiteerd van de hervormingen van Chinese president Xi Jinping. Wat dat betreft kwam eerst het zuur, zoals de aanpak van de corruptie en het afknijpen van krediet richting staatsbedrijven, maar wat later in het jaar het zoet, zoals de koppeling tussen de beurs van Shanghai en Hongkong. Daarnaast heeft de Chinese centrale bank de teugels wat laten vieren.’

Wat volgens hem ook heeft geholpen is dat de verwachtingen met betrekking tot Chinese aandelen aan het begin van dit jaar laag gespannen waren. Veel beleggers maakten zich - en doen dat nog steeds - grote zorgen over de economische groeivertraging en een mogelijke vastgoedbubbel.

Niettemin durfden ook Insinger de Beaufort en Van Lanschot het aan beleggingsfondsen te tippen die in deze regio beleggen. Tips die overigens nadrukkelijk niet als een compleet portefeuille-advies moeten worden opgevat, maar als accenten binnen een gespreide portefeuille. Ook de door deze twee banken getipte opkomende marktenfondsen wisten hun referentie-index te verslaan.  

India en gezondheidszorg

Het First State Asia Pacific Leaders rendeerde zelfs 23,6 procent. Dit is meer dan dubbel zoveel als de MSCI AC Asia Pacific ex-Japan Index. ‘Deze substantiële outperformance is vooral te danken aan aandelenspecifieke selectie’, zegt Marjolijn Breeuwer die bij Insinger verantwoordelijk is voor de fondsselectie. ‘Daarnaast droegen onder andere de relatief grote weging naar India en de overwogen positie in de gezondheidszorgsector positief bij aan de goede prestatie in 2014.’

De outperformance voor T. Rowe Price Asian Ex-Japan was meer bescheiden, maar nog altijd ruim 3 procentpunt. ‘De focus op ondernemingen die profiteren van de toenemende binnenlandse consumptie in de Aziatische regio betaalde zich dit jaar uit’, vertelt Ralph Engelchor, specialist beleggingsfondsen bij Kempen Capital Management, dat voor Van Lanschot de fondsselectie verzorgt. Ook de minder grote positie in zwaargewicht Samsung vergeleken met de benchmark betaalde zich uit.

‘Samenvattend, het fonds liet dit jaar zien dat met actief beheer een bovengemiddeld rendement gemaakt kan worden.’

Amerikaanse aandelenfondsen

Het merendeel van de getipte fondsen lukte dat echter niet. Vooral het door Theodoor Gilissen genoemde Nordea North American All Cap bleef fors achter bij de index. Voor een belangrijk deel kan dat worden verklaard doordat de portefeuille van Nordea voor een gedeelte uit relatief kleinere bedrijven bestaat. En dat deel van de Noord Amerikaanse markt heeft het niet goed gedaan, aldus Paul Linssen, die zich als portfoliomanager bij de Amsterdamse private bank bezighoudt met de selectie van fondsen.

Desondanks behaalde het Nordea-fonds een rendement van ruim 18 procent. Ook de twee andere Amerikaanse aandelenfondsen (JP Morgan US Value en SPDR S&P 400 US Mid Cap ETF) stelden beleggers met rendementen van meer dan 20 procent ongetwijfeld niet teleur, al bleven ook deze fondsen achter bij de index, zij het nipt.

Hoge verwachtingen hadden de verschillende beleggingsspecialisten dit jaar daarnaast van Europese aandelen. Door een aantrekkende economische groei zouden vooral cyclische en smallcap-aandelen het goed moeten gaan doen, maar hoe anders pakte het uit. De groei kwam niet, en beleggers kozen voor zekerheid.

De positieve uitzondering was het Threadneedle Pan European Smaller Companies Fund, dat het beter gedaan heeft dan zowel smallcap- als largecap-indices. Rico Fasel, directeur beleggingsadvies bij ABN Amro die dit fonds tipte, schrijft dit toe aan de focus van het fonds op beleggingen in kwaliteitsbedrijven.

Oekraïne

‘Groeiaandelen voldeden niet aan de verwachtingen. Er was sprake van onzekerheid, mede door de onrust in Europa. Vanwege deze onrust hebben beleggers nu een voorkeur voor kwaliteitsbedrijven die in staat zijn om over een langere periode goede resultaten te behalen.’

De meer voor een cyclische opleving gepositioneerde fondsen hadden het daardoor moeilijk. Toch bleef de fondsbeheerder van bijvoorbeeld het Franklin Mutual European Equity Fund trouw aan zijn beleggingsproces, onder het mom: wat in het vat zit, verzuurt niet, zo stelt Linssen van Gilissen.

Robeco Global Consumer Trends Equity Fund

Het weggeëbde vertrouwen in groeiaandelen speelde ook het Robeco Global Consumer Trends Equity Fund parten. Dit wereldwijd beleggende themafonds, getipt door ING, was de afgelopen jaren heel succesvol, maar bleef dit jaar achter bij de benchmark. Simon Wiersma, beleggingsspecialist van het ING Investment Office verwacht echter dat zodra het vertrouwen in de mondiale economische groei verder toeneemt, de belangstelling voor groeiaandelen weer zal terugkeren.

‘De waarderingen zijn inmiddels genormaliseerd terwijl de winstgroeiverwachtingen nog steeds prima zijn. Ondanks het tegenvallende resultaat dit jaar handhaven we het fonds vooralsnog in een aantal van onze beleggingsstrategieën.’

High yield

Als enige private bank tipte ABN Amro MeesPierson voor 2014 een obligatiefonds: Robeco High Yield Bonds. Dit fonds belegt in bedrijfsobligaties met een lage kredietwaardigheid.

‘Voor high yield was 2014 een turbulent jaar. De conservatieve positionering in het Robeco High Yield Bonds fonds sinds het begin van het jaar, dat zich uit in een sterke onderweging naar sectoren als energie, metaal, mijnbouw, en de onderweging naar de zogeheten CCC-bedrijven, heeft zich uiteindelijk fors uitbetaald. De outperformance voor kosten sinds begin het begin van het jaar is inmiddels zo’n 1,7 procent,’ aldus Fasel.

 

Rendement afkomstig van Morningstar (t/m 18-12-2014 in %)

  Fonds

Benchmark

Van Lanschot Bankiers

   

Montanaro European Smaller Companies Fund

   1,96          3,88 

T. Rowe Price Asia- ex Japan

 17,45        14,21

Kempen Orange Investment Partnership

   1,2 *             **

ABN Amro MeesPierson

   

Threadneedle Pan European Small Companies Fund

   6,47          2,99

SPDR S&P400 US Mid Cap UCITS ETF

 21,86        21,96

Robeco High Yield Bonds

   2,76          -

Insinger

   

JP Morgan US Value Fund

 25,43       26,15

First State Asia Pacific Leaders Fund

 23,61       11,73

Standard Life Global Absolute Return Strategies Fund

   4,53           ***

Rabobank

   

iShares MSCI Japan EUR ETF

  5,48        6,24

Schroder ISF Frontier Markets Equity

  9,64      11,55

Comgest Growth Greater China

30,39      16,35

ING

   

iShares MSCI EUR Japan ETF

  5,48        6,24

JPMorgan EM Opportunities Equity Fund

  8,56        7,13

Robeco Global Consumer Trends Equity Fund

11,79      16,35

Theodoor Gillissen

   

Franklin Mutual European Equity Fund

 -1,95  -

Nordea North America All Cap

 18,62      26,12

Henderson Pan European Equity Fund

  4,84        6,39

* Rendement tot en met 30 november 2014

** Euribor plus 4 procent over de cyclus heen

*** Euribor plus 5 procent gemiddeld per jaar op driejaarsbasis

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

 

 

 

 

De beste tip voor 2015 (en 2016, 2017,2018,2019 etc.): luister niet naar banken, analisten en guru's. Beleg wereldwijd in de grote indices in een mix van large/mid/smallcap, waarde- en groeiaandelen, hou de kosten zo laag mogelijk, stap niet uit en laat je niet leiden door de berichten in de media en de waan van de dag. Succes verzekerd en het geeft je ook nog een hoop rust!
patrickbontje@t...