Het beste van de week? Nieuws van de buitencategorie


Het beste van de week? Daar moet u nog even op wachten. Dat kunnen we u morgen pas aanbieden. Maar het is wel groot nieuws, revolutionair nieuws zelf. Dus niet vergeten morgen omstreeks 8 uur de nieuwsbrief te openen of de website te bezoeken. Wij zullen u niet teleurstellen!
Cadeau van de week

De afgelopen 4 werkdagen heeft de redactie goed werk verricht: redacteuren vlogen uit voor gesprekken, bezochten persbijeenkomsten van de AFM en JP Morgan in Londen, gingen voor meerdere gesprekken naar de Zuidas, namen deel aan meetings van ABP en de Pensioenfederatie en werkten onderwijl aan magazines voor Fondsnieuws, ons Belgische platform Investment Officer en brachten deze week FN/Institutioneel, ons nieuwe initiatief voor pensioenfondsbestuurders en fiduciair managers. 

En of dat nog niet voldoende was, donderdag reisde een aantal van onze mensen af naar Brussel voor het jaarlijkse congres van de BZB, de belangenvereniging van tussenpersonen en adviseurs in België, waar ons zusterplatform Investment Officer mee samenwerkt. 

Onderwijl schreven we de nodige verhalen. We brachten het nieuws van de Belgische investeringsmaatschappij Capital Coach dat in één klap een van de grootste vermogensbeheerders van Nederland wordt met de overname van vijf partijen, onder wie het in Limburg gevestigde Auréus. Geschat beheerd vermogen meer dan 1,2 miljard euro. Wie de aandeelhouder achter Capital Coach is weten we nog niet. Dat zoeken we nog uit. 

Verder sprak redacteur Lenneke Arts met Jim McDonald en Wouter Sturkenboom van Northern Trust over de groeivooruitzichten. Een recessie verwachte de twee strategen niet. Het fondshuis kiest zelfs voor risicovolle categorieën, maar dan wel voor de veilige keuzes daarbinnen.

Anders dan de strategen van Northern Trust is JP Morgan Asset Management enthousiast over Europese aandelen, inderdaad in tegenstelling tot de consensus op de markt: Europese aandelen bieden momenteel een goed perspectief voor beleggingsstrategieën die gericht zijn op het genereren van inkomen, zoals bijvoorbeeld dividendstrategieën, zegt Frances Gerhold, investment specialist international equities bij JP Morgan Asset Management, in gesprek met redacteur Yvonne Schreuder.

De lage rente houdt ook Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock bezig, In een voordracht voor financieel planners en adviseurs hield hij zijn publiek voor dat zij in hun advisering aan klanten een onzekerheidsmarge moeten bouwen nu rendementen op obligaties en aandelen gedurende langere tijd lager zullen zijn dan voorheen. 'Als je je doelwaarde niet wilt aanpassen, dan moet je meer sparen', hield de beleggingsstrateeg van BlackRock zijn gehoor voor.

Kempen is ook enthousiast over Europese aandelen, maar dan vooral smallcapaandelen. Vanwege de grote blootstelling naar industriële bedrijven blijven ze al een tijdje fors achter bij large caps. Beheerders Erwin Dut en Michiel van Dijk van het Kempen Sustainable European Small-cap Fund leggen uit hoe ze daar iets aan willen doen.

De twee staan nu bijna een jaar aan het roer van Kempen’s Europese small cap fonds, samen met collega’s Sander van Oort en Ingmar Schaefer. In die periode belandde de Europese industriële sector in zwaar weer, onder meer door de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. ‘Het small cap universum is vrij cyclisch, met veel industrials en consumer discretionary, en heeft er daarom relatief meer last van als het economisch wat minder gaat’, zegt Dut.

Onderwijl richtte de redactie van Fondsnieuws ook veel aandacht op institutioneel, ondermeer in deze week verschenen krant FN/Institutioneel. Zo drukten we een interview af met Jacqueline Lommen, senior pensioenstrateeg bij State Street Global Advisors. 

Zij wijst erop dat in het nieuwe stelsel pensioen persoonlijker wordt met meer keuzevrijheid voor de deelnemer. Pensioenadvies wordt daarom belangrijker, maar tot nu toe pakt de sector deze handschoen niet op. Terwijl dit juist belangrijk is voor het “pensioengeluk” van deelnemers én het beleggingsrendement, zegt Lommen. 

Tevens in deze krant aandacht voor het stewardship van pensioenfondsen. Partijen zoeken naar de vorm waarin ze hun invloed kunnen uitoefenen op de bedrijven waarin ze beleggen. Het 'stewardship' waarin ze dat bepalen hoeft niet per se door de fiduciair beheerder te worden uitgevoerd, maar veel pensioenfondsen kiezen daar wel voor.

Bent u ook nieuwsgierig naar onze krant FN/Institutioneel, en behoort u tot de doelgroep van pensioenfondsbestuurders of fiduciair managers, meldt u zich dan hier aan.