ING stopt grotendeels met fondsbeleggen


ING gaat het beleggen voor haar klanten nog meer in eigen hand nemen. Beheerportefeuilles die nu nog volledig uit beleggingsfondsen bestaan, zullen in april opgaan in wrapper-fondsen.
Nieuw hoofdkantoor ING, Amsterdam

Ook de portefeuilles die al wél voor een groot deel in individuele aandelen en obligaties beleggen, worden later dit jaar overgezet. 

Dat zegt Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office, in een gesprek met Fondsnieuws, voorafgaand aan het persbericht dat maandag wordt uitgestuurd.

ING is de laatste van de vijf grote private banks in Nederland dat zijn beleggingsdienstverlening optimaliseert. Afgelopen jaar gingen Rabobank, Van Lanschot en InsingerGilissen de bank voor. ABN Amro werkte al met mandaatfondsen. 

Een portefeuille met merendeels individuele aandelen en obligaties is bij ING op dit moment alleen nog beschikbaar voor beheerklanten met een belegbaar vermogen van meer dan 1 miljoen euro. De wens was om die instapgrens te verlagen. 

De oprichting van het ING Select Fund, met 20 subfondsen voor de verschillende strategieën en risicoprofielen, maakt dat nu mogelijk.

Voor het Select Fund worden Europese en Amerikaanse large-cap aandelen en Europese staatsobligaties geselecteerd door een team van tien ING-analisten, zoals dat al jaren gebeurt voor de bestaande 'select' portefeuilles met individuele lijnen. 

40 basispunten

Het werken met ‘wrappers’ biedt volgens Homan veel voordelen. Zo zijn de kosten lager, is het efficiënter en kan het eigen duurzaamheidsbeleid beter worden toegepast. De total cost of ownership zal gemiddeld 40 basispunten dalen. Dit kostenvoordeel komt grotendeels ten goede aan de klant.   

Operationeel betekent het gebruik van wrapper-fondsen onder meer dat het doorvoeren van asset-allocatiewijzigingen of het herbalanceren van portefeuilles niet langer op klantrekening-, maar op fondsniveau gebeurt. Hierdoor kunnen klanten te allen tijde geld opnemen of inleggen. 

De portefeuilles met merendeels individuele titels (50-60 procent van het totaal) behaalden de afgelopen jaren bovendien betere resultaten, waardoor de populariteit van deze portefeuilles toenam. ‘We doen dit nu elf jaar. Toen we eenmaal het track record hadden, zag je klanten met meer dan 1 miljoen draaien.’

Het rendementsverschil met de fondsenportefeuille is gemiddeld 1 procent per jaar. ING verwacht die lijn door te kunnen trekken.  

Tot slot neemt de herkenbaarheid van de portefeuille toe door meer te werken met individuele titels. Het aandeel Apple spreekt volgens Homan nu eenmaal meer tot de verbeelding dan een willekeurig IT-fonds.

'Beter dan Angelsaksische managers'

‘We hebben met deze oplossing controle over de hele keten, wat belangrijk is naar de toekomst. Het maakt ons werk ook leuker’, zegt Homan. ‘En we laten ermee zien dat we vermogensbeheer zelf net zo goed, zo niet beter kunnen dan de veel Angelsaksische managers die hier een stevige vinger in de pap hebben.’

Of meer individuele lijnen in de portefeuille niet aanzet tot een hogere turn-over? ‘Die verleiding bestaat wel’, erkent Homan. ‘En we gaan daar best een vingeroefening mee doen. Maar over het algemeen hanteren we een rustige beleggingsstijl, dat hebben we in het verleden bewezen.’

Voor de beleggingscategorieën die de bank zelf niet beslaat, blijft ING wel gewoon gebruikmaken van beleggingsfondsen van externe managers. Te denken valt daarbij aan aandelen en schuldpapier uit opkomende markten, high yield obligaties, Japanse aandelen of smallcaps. 

Geen mandaatfondsen

De bank blijft daarbij de voorkeur geven aan de standaard beleggingsfondsen. Mogelijk dat in navolging van andere Nederlandse spelers ook mandaatfondsen zullen worden ingezet - de prospectus van het Select Fund biedt die ruimte - maar concrete plannen daartoe heeft ING niet. 

InsingerGilissen, dat vorig jaar een enigszins vergelijkbare oplossing presenteerde, heeft bepaalde delen van de portefeuille wel al op deze meer institutionele wijze uitbesteed binnen haar wrapper-fondsen. Ook belegt deze private bank in een hypothekenfonds en overweegt het serieus te beleggen in minder liquide fondsen. 

Tegen dat laatste staat Homan zeer sceptisch. ‘Minder liquide alternatives toevoegen aan de portefeuille kan, maar je moet er heel voorzichtig mee zijn. In neerwaartse markten zijn beleggers toch geneigd geld te onttrekken, en dan blijf liquiditeit van groot belang.’

Adviesklanten

Het nieuwe Select Fund wordt ook het uitgangspunt voor de portefeuille van adviesklanten. Ze beleggen niet direct in de wrapper, maar krijgen een vergelijkbare portefeuille waarin ze desgewenst beperkte wijzigingen kunnen aanbrengen. Onder Mifid II-regelgeving blijft vermogensadvies bij ING dus ‘onafhankelijk’, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ABN Amro waar de adviespoot sinds kort gebruikmaakt van mandaatfondsen uit het eigen schap. 

De adviesportefeuilles van ING die volledig zijn opgebouwd uit fondsen zullen binnenkort dus tot het verleden behoren. Homan verwacht niet dat daarmee de migratie richting vermogensbeheer versnelt, want ook deze klanten hebben over het algemeen een voorkeur voor portefeuilles met individuele lijnen. Bovendien heeft er al een ‘gigantische’ verschuiving plaatsgevonden, zegt hij. 

Bij ING zit momenteel nog zo’n 10 procent van het vermogen in advies. Van de nieuwe klanten kiest zelfs nog maar 1 procent voor deze vorm van dienstverlening, aldus het hoofd van het investment office. 

De bank werd bij het opzetten van de nieuwe structuur bijgestaan door Stibbe. Consultants van AF Advisors waren betrokken bij het aanpassen van het operationele model van het ING Investment Office. Het ING Select Fund is uitsluitend beschikbaar voor klanten van ING.

Meer achtergronden op Fondsnieuws: