'Langetermijnbelegger, speel emerging markets'


Opkomende markten bevinden zich in een 'sweet spot'. Dat stelt Rob Arnott, de geestelijk vader van fundamental indexing en oprichter van Research Affiliates dat in Nederland onder meer met Kempen Capital Management samenwerkt.
rob arnott, vergrijzing, opkomende markten

Arnott zegt in een vraaggesprek met Barron's dat opkomende markten zeer aantrekkelijk zijn voor lange termijnbeleggers vanwege de huidige waardering en een demografische ontwikkeling die in het nadeel speelt van ontwikkelde landen.

Arnott zegt een contraire belegger te zijn en daarom in opkomende markten te beleggen. 'Deze markten zijn nu zeer goedkoop. Daar keken we twee jaar geleden nog terughoudend naar, maar dat is nu echt anders.'

Opkomende landen kregen er begin dit jaar van langs, toen de Amerikaanse centrale bank een afbouw van het kwantitatieve verruimingsbeleid aankondigde en beleggers hun geld uit deze opkomende landen terugtrokken.

Hij wijst erop dat we naar een tijd gaan waarin een 'abnormaal aantal mensen senior is of gepensionsieerd.' volgens hem zal het aantal niet-werkende mensen het aantal werkenden overtreffen, vooral in Japan, Oost-Azië en delen van Europa. Arnott denkt dat dat een grote uitdaging zal zijn voor politici, omdat het aantal geboorten en het aantal sterfgevallen ongeveer overeen zal komen.

Geboortecijfer

Arnott stelt dat het aantal geboorten zal moeten stijgen tot 2,1 per vrouw. Dat is nu in veel ontwikkelde landen minder dan twee. In Oost-Azië, zoals Zuid-Korea, Japan, Hongkong en Singapore is het minder dan twee - soms zelfs 1,2 of 1,3.

'In een extreme situatie kan sprake zijn van één kind per vrouw. Dan daalt de bevolking op termijn met 50 procent. Hij stelt dat dit probleem zich niet deze, maar in de volgende generatie(s) zal voordoen.

Demografie wordt overheersende trend

De gevolgen van deze trend zijn volgens Arnott dat waardering binnen drie tot vijf jaar dominant wordt en dat opkomende markten dan gunstiger afsteken dan aandelen uit ontwikkelde landen. Hetzelfde geldt volgens hem voor het feit dat demografie spoedig een overheersende trend is en dat opkomende landen dan ook beter afsteken dan de 'oude wereld'.

Arnott: 'Als je een tijdshorizon hebt van meer dan twee jaar, dan bevinden opkomende landen zich zonder enige twijfel in een sweet spot'.