'Mandaatfondsen hebben outperformance vergroot'


Martin Stolker, die ABN Amro adviseert over de samenstelling van de beheerportefeuilles, stelt dat werken met mandaatfondsen voor een hogere outperformance en een betere risico-rendementsverhouding heeft gezorgd.
Martin Stolker, AA Advisors

Groot was de ophef toen ABN Amro april vorig jaar aankondigde in een van zijn populaire beheerportefeuilles alleen nog te werken met eigen fondsen gevuld met mandaten van externe beheerders.

Deze stap van de bank werd gezien als een middel om toch nog iets te kunnen verdienen op fondsen, nadat het provisieverbod een einde had gemaakt aan de praktijk van  distributievergoedingen.

Executive director Martin Stolker van ABN Amro Advisors, de dochter van de assetmanagementtak van de bank, belast met het adviseren over de samenstelling van de beheerportefeuilles, vindt het jammer dat de aandacht sindsdien vooral is uitgegaan naar de marge die ABN Amro op de fondsen zou kunnen verdienen en veel minder naar de voordelen van deze constructie voor klanten. 

Hoe groot is die outperformance dan? En ten opzichte van wat?
The Mees (niet gecontroleerd)
Dat bedoel ik, toen werd het stil. Recent nog een portefeuille gezien van ABN AMRO MeesPierson matig offensief gezien. Drie procent slechter dan de markt. Tja, marketing doet veel. Kwestie van de juiste benchmarks kiezen.
The Mees (niet gecontroleerd)