Mifid II: Veel kritiek op regels omschrijving doelmarkt


Onlangs hield de Europese toezichthouder Esma een consulatie over de invulling van de Mifid II-regels voor product governance. Er is een aantal serieuze verbeterpunten dat in bijna elke reactie wordt genoemd. De Esma kan aan deze punten niet zomaar voorbijgaan, stelt FN Kennisexpert Iris van de Looij.
Iris van de Looij

'De AFM heeft de markt al meerdere keren gewaarschuwd voor onderschatting van de impact van de Mifid II-richtlijnen op gebied van product governance. Zij doelt daarmee met name op de complexe implementatie van de target market gekoppeld aan een product. Dit raakt zowel producten als distributeurs en levert dus veel discussie op. Deze wordt verder aangezwengeld door openbaar maken van de reacties op de Esma-consultatie op dit onderwerp.  

In totaal ontving de Esma 81 reacties op de consultatie van de richtlijnen op product governance. Afzenders zijn met name financiële associaties, grote asset managers en grote distributie partijen. Er zijn een aantal serieuze verbeterpunten die door bijna iedere partij worden genoemd. De Esma kan aan deze punten niet zomaar voorbijgaan.