Niet alleen op straat, ook op de beurs is volk in opstand


Het volk komt niet alleen op straat, maar ook op de beurs in opstand. Het slagveld van de markten heet GameStop, een winkelketen van videogames, die woensdag in één dag met 134 procent in waarde steeg en relatief onwetende particuliere beleggers rijk heeft gemaakt. Saillant detail: de verliezers zijn professionele beleggers die short gingen.

"Wall Street versus de nerds"

GameStop is een Amerikaanse winkelketen, die eind vorig jaar lange rijen voor de deur had staan van gamers die de nieuwe PlayStation 5 wilden kopen. Het bedrijf, genoteerd aan de Amerikaanse beurs, werd op het beleggersplatform Reddit aangeprezen. Wat volgde was een aanzwellende golf van particuliere beleggers die in het aandeel stapten, waardoor de koers door het dak ging, met een stijging van 1000 procent.

'Nerds versus Wall Street'

Professionele beleggers zagen in die koersstijging niks. De keten, meer dan 5.000 winkels groot, boekt al jaren verliezen: 670 miljoen dollar in 2018 en 470 miljoen dollar in 2019. Ook voor 2020 wordt door analisten gerekend op forse verliezen, ondanks de verkoopgolf van de PlayStation 5 en de nieuwe Xbox.

De massale toestroom van particuliere beleggers die in het beursfonds zijn gestapt, was voor hedgefondsen en grote institutionele beleggers aanleiding om in de forse koersstijgingen in combinatie met de zware financiële averij een goede reden te zien om short te gaan. 

Maar die strategie die veelal veel geld oplevert in zo'n droomscenario van stijgende koersen en dalende omzetten pakte echter rampzalig voor hen uit: de koersen daalden niet, maar liepen verder op. Gevolg: hedgefondsen leden ongekende verliezen. Ze moesten gedwongen stukken verkopen om ingenomen, maar niet uitgekomen posities te compenseren. 

Hedgefondsen geslachtofferd

Eén van de zwaarst getroffen slachtoffers was Melvin Capital, een hedgefonds dat dinsdag volgens televisiezender CNBC een verlies op zijn shortposite moest incasseren van honderden miljoenen dollars.

Volgens de prime broker van Goldman Sachs was de uitstroom door hedgefondsen uit de aandelenmarkten het hoogst sinds oktober 2014, aldus Bloomberg. De Goldman Sachs Hedge Fund VIP ETF (ticker: GVIP) ging woensdag met 4,3 procent onderuit. 

Ook andere populaire trackers, zoals de Ark Innovation ETF (ARKK) leverde woensdag 2,5 procent in, nadat dinsdag 3,3 procent verloren was gegaan. De Invesco Solar ETF (TAN) moest 6 procent terug.  

Het rampscenario voor de hedgefondsmanagers nam een aanloop augustus vorig jaar, toen de koers begon op te lopen. Aanleiding was Ryan Cohen, oprichter van een hondenvoerwebsite, die liet weten fors in GameStop te investeren. Enkele weken terug, toen duidelijk werd dat shortsellers het gemunt hadden op het aandeel, kwam 'het volk' in opstand. 

Dat gebeurde op het forum op sociale mediasite Reddit met 2,8 miljoen leden, waar werd opgeroepen om hedgefondsen en andere shortsellers eens lekker te sarren en te stangen door massaal aandelen op te kopen om daarmee de koers verder op te drijven. Dat werd heel letterlijk genomen: alleen vandaag al steeg de koers met meer dan 134 procent tot ruim 347 dollar, komende van 18 dollar op 4 januari. 

GameStop, Koersexplosie

Het beursgenoteerde bedrijf GameStop was begin van het jaar nog pakweg 300 miljoen waard en nu fors meer dan 20 miljard dollar. 

'Fascinerend, die volkse opstand van particuliere speculanten tegen grote shortende hedgefondsen', schrijft NRC-journalist Jeroen Wester op Twitter. En vermogensbeheerder Cees Smit van Today's voegt eraan toe: 'In de totale gekte van deze tijd kan dit verhaal ook een hoofdstuk hebben. Shorts worden kapot gemaakt, maar als je de roofdieren dood...'

En aandelenanalist Nico Inberg twitterde: 'ze denken dat Trump erachter zit. ;-)'  

Call-opties op GameStop

Dinsdag werd het vuur verder opgepookt door Chamath Palihapitiya, een voormalige topmanager van Facebook, die tegenwoordig een ster op sociale media is. Hij liet weten dat hij call-opties had geplaatst. Gevolg: de koers steeg woensdag naar een all-time high. 

De beursactivisten van Reddit zijn inmiddels ook massaal op een ander bedrijf gesprongen: Het Amerikaanse entertainmentbedrijf AMC. Het aandeel was woensdag bij het slot 300 procent meer waard. Dat gebeurde op éen dag, met volumes die zelfs door grote S&P bedrijven niet worden gehaald.

AMC Entertainment Company, Koersexplosie

Veel professionele beleggers stellen dat deze gekte een extreme variant is op de "campinghausse" van ruim twintig jaar geleden. Dat was toen de opmaat naar een stevige koerscorrectie. Ook het IMF waarschuwde woensdag voor een forse correctie. De Federal Reserve liet weten dat het economisch herstel vertraagt en zij geen reden ziet haar beleid aan te passen. De Dow Jones sloot de dag af met een verlies van 2,05 procent, terwijl de S&P 2,57 procent prijsgaf. 

Het nieuwe gezelschapsspel

Macro-strategen als Jurrien Timmer van Fidelity stellen dat de liquiditeit goed is en de forse koersstijgingen niet voorbij hoeven te zijn, op voorwaarde dat beursfondsen in dit cijferseizoen laten zien dat er sprake is van een goed herstel van de bedrijfswinsten. De Fed koopt maandelijks voor 120 miljard dollar aan beleggingstitels op. 

Afgelopen jaar zijn meer dan 10 miljoen mensen gaan beleggen. Deze interesse wordt in verband gebracht met de pandemie, de lockdown en het 'spelelement' dat beleggen biedt. Veel van de particuliere beleggers stappen via handelsplatforms als Robin Hood in en doen met een relatief kleine inleg dagelijks aan een vorm van day trading - hét gezelschapsspel van de corona-pandemie.  

Bloomberg meldde donderdagochtend dat het ook in Japan door hedgefondsen shortende aandelen massaal worden opgekocht door 'ideologisch gedreven' particuliere beleggers.

Meer achtergronden op Fondsnieuws: