Schroders: EM-obligaties nabij keerpunt


De onzekerheid onder obligatiebeleggers in opkomende markten is toe te schrijven aan het gebrek aan duidelijkheid over het Amerikaanse rentebeleid. De Fed-vergadering van deze week kan een keerpunt worden.
James Barrineau

Dit stelt strateeg James Barrineau, medeverantwoordelijk voor emerging market debt (EMD) bij Schroders, in een marktbericht getiteld 'Emerging market debt approaches turning point'.

Woorden wegen

Hij meent dat de maandelijkse vergadering van de Fed deze week zal daarom van groot belang zijn voor het bepalen van de vooruitzichten op middellange termijn voor EM-obligaties. 'De markt nadert een keerpunt.' 

De verwachting was dat de Fed in juni de rente zal verhogen, maar een rentestap kan ook pas in september worden genomen. Alles hangt af van de bewoordingen die het Fed-bestuur hanteert bij de onderbouwing van het beleid.

In januari gaf de het bestuur aan dat zij 'geduldig' is bij het 'maken van een begin van het normaliseren van haar monetaire beleid'. Fed-watchers zullen erop letten of het woord geduldig opnieuw in de toelichting voorkomt.

Indien dit niet het geval is, dan is de verwachting dat de rente in juni wordt verhoogd, en anders wordt het pas september, aldus de Schroders-strateeg.

Fed in beweging

Wat de uitkomst ook is, toenemende marktvolatiliteit en stijgende dollar suggereren dat de Fed linksom of rechtsom haar monetaire beleid zal aanscherpen. Vraag is alleen hoe lang de aanscherping zal duren en hoe groot de stappen zullen zijn die de Fed zal zetten om haar beleid aan te scherpen, zodra ze er eenmaal mee begint.

Gelet op de economische vooruitzichten in de VS verwacht Barrineau dat de rente geleidelijk opgeschroefd zal worden. Hij ziet dit ten goede komen aan de EM-obligatiemarkt.

Fundament goed

Schroders is van mening dat de huidige zwakte in de EM obligatiemarkt een fundament legt voor betere tijden in de toekomst, op voorwaarde dat de te nemen hordes door de Fed langzaam genomen worden en de markt tijd heeft de rentestappen te absorberen.

Dit is in het verleden eerder gebeurd, wijst de strateeg. Een trage verkrapping van het monetaire beleid leidde eerder tot meer vraag naar obligaties van opkomende landen.

'Ondanks de grote onderlinge verschillen in de marktsituaties van EM-landen, zullen we in de komende weken het keerpunt kunnen zien in de lage waarderingen van EM-obligaties.'

Bijlages