'Tweede scherpe daling aandelenkoersen op komst'


Aandelen zijn uit de gratie, volgens ABN Amro MeesPierson. De private bank heeft haar positie in aandelen verkleind, ten faveure van liquiditeiten. Het recente optimisme onder beleggers is volgens de bank onhoudbaar. Daarbij verwacht ABN Amro MP een tweede, scherpe daling.
Ralph Wessels, ABN Amro

Dat schrijft de private bank in een asset allocatie update. De weging van aandelen is daarmee verkleind van neutraal naar onderwogen.

ABN Amro MeesPierson houdt 'sterk rekening met een tweede scherpe daling of tenminste een langdurige stabilisatie' van de aandelenkoersen. Dit omdat de lockdowns over de hele wereld langer zullen duren dan verwacht.

'Elke week waarmee de lockdown-periode wordt verlengd zorgt voor minder economische groei, toenemende werkloosheid en dalende productie', argumenteert Ralph Wessels. Het hoofd beleggingsstrategie ziet daarom een groter neerwaarts potentieel voor aandelen dan opwaarts potentieel. 'Verder zijn onze winstverwachtingen nog lager dan waar de markt momenteel vanuit gaat.'

Wessels merkt verder op dat de aandelenwaarderingen terug zijn op het niveau van voor het uitbreken van de crisis en niet aantrekkelijk.  Dat, samen met de pijlen die Trump richt op China en de traditionele laagtijdagen voor aandelen in de zomer maakt dat ABN Amro MP de aandelenportefeuille deels afbouwt.

Sectoren

De bank heeft nog altijd een voorkeur voor Amerikaanse aandelen boven Europese aandelen en opkomende markten. Ook over informatietechnologie en gezondheidszorg is AAMP relatief enthousiast, omdat die 'behoorlijk bestendig' blijken tijdens de huidige crisis. 

De private bank verhoogt bovendien de weging voor consumptiegoederen van onderwogen naar neutraal, omdat producten uit deze sector nog steeds gekocht worden door consumenten en de bedrijven over het algemeen een sterke kaspositie hebben en een aantrekkelijk dividend. 

Negatiever is de bank over de financiële sector, getuige de onderwogen positie (van neutraal) in deze sector. Dit vanwege de verslechtering van de economie, die 'de banken hard gaat raken'. 'Zij krijgen naar verwachting te maken met toenemende kredietverliezen, terwijl de rente langer laag blijft.' 

Herstel op lange termijn

Voor de langere termijn is de private bank overigens wél positief: het verwacht later dit jaar herstel van de aandelenmarkten. Juist daarin kan de verkleinde aandelenpositie een rol spelen volgens de bank, aangezien het daarmee later kan inspelen op kansen in de markt.