BMO GAM: Actief duurzaam beleggen in opkomende markten

Opkomende markten worden vaak gezien als exotische, niche en risicovolle delen van de markt.

Opkomende markten worden vaak gezien als exotische, niche en risicovolle delen van de markt. Hoewel het zonder meer waar is dat deze markten meer volatiel zijn dan hun ontwikkelde equivalenten, is het evengoed een feit dat ze lange termijnbeleggers potentieel enorme kansen bieden.

Maar hoe te denken over het evenwicht tussen de gepercipieerde risico's en het voor de hand liggende potentieel? Kan een slimme belegger door deze markten navigeren en een stabieler pad en duurzamer rendement vinden? Dat is mogelijk door actief te beleggen en ESG-kwesties een voorname rol te geven in de besluitvorming.

Het groeiverhaal in opkomende markten is goed onderbouwd. Veel van deze markten hebben een grote en jonge bevolking, die in toenemende mate naar de stad trekt en een katalysator is voor het creëren van extra welvaart. Het Brookings Institute schat dat de middenklasse in de wereld tussen 2015 en 2030 aanzwelt met 2,4 miljard mensen tot 5,4 miljard. Het leeuwendeel van deze nieuwe consumenten woont in de opkomende markten. Meer welvaart leidt tot meer consumptie en meer consumptie vertaalt zich in enorme zakelijke kansen.

Actief beleggen loont

De opbrengst van dit groeisprookje wordt niet evenredig verdeeld over bedrijven. Vele zullen voorspoed kennen, maar andere krijgen het lastig naarmate de concurrentie intensiveert. De grootste winnaars zijn echte kwaliteitsbedrijven, die het beste bestand zijn tegen concurrentie en economische bedreigingen, en die in staat zijn om zowel in goede als slechte tijden kansen te benutten.

Succesvolle opkomende marktenportefeuilles worden niet vanuit een bureaustoel beheerd. Bezoeken aan bedrijven zijn essentieel om het kaf van het koren te scheiden en om een indruk te krijgen van de mensen die de belangrijke beslissingen nemen; wat zijn hun ambities en stimulansen? Zijn ze op zoek naar korte termijnbeloningen of hebben ze een meer duurzame lange termijnvisie?

Vorig jaar zijn we naar India gereisd, onder andere om de enorme door beleggers grotendeels onontdekte gezondheidszorgmarkt te verkennen. Wij vinden dat bedrijven niet alleen de financiële voordelen van een groeimarkt en groeiende omzetten kunnen en moeten benutten, maar ook een actieve rol kunnen en moeten spelen bij het verbeteren van de levenstandaard van mensen door diensten betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te maken. We hebben er met veel plezier kennisgemaakt met een verscheidenheid aan dienstverleners en farmaceutische bedrijven, die er indrukwekkende principes op nahielden met betrekking tot bewustwording, toegankelijkheid en betaalbare behandelingen.

Bedrijfsbezoekjes helpen beleggers om vertrouwen te kweken en risico's te beheren. Dit is vooral belangrijk in opkomende markten vanwege het hoge percentage familiebedrijven en staatsbedrijven, die beide hun eigen kansen en - belangrijker - risico's hebben. Er is geen duidelijke regel: in India zijn banken in de private sector van de beste kwaliteit, terwijl in Indonesië staatsbanken de beste papieren overleggen. Alleen een actieve beheerder die het bureau verlaat en onderzoek doet, kan hierin de beste keuzes maken.

De benchmark is niet je vriend

Een actieve benadering loont ook bij beleggingen in opkomende markten. Het volgen van de benchmark is om een aantal redenen beperkt. Opkomende markten zijn geen homogene groep beleggingen: het gaat om een grote groep verschillende landen, economieën, culturen en politieke systemen. De benchmark volgen, zorgt niet voor diversificatie; je krijgt niet wat je denkt dat je krijgt. Benchmarks zijn sterk geconcentreerd op landenniveau, en worden al snel 'China+' met 30 tot 35% van de regioallocatie naar dit land. Bovendien zal dit percentage verder toenemen tot 45%. Nog eens bijna een kwart van de benchmark wordt voor rekening genomen door meer ontwikkelde markten, zoals Zuid-Korea en Taiwan. Dit gaat ten koste van de diversiteit van opkomende markten en het grote toekomstpotentieel.

Ook op aandelenniveau is er niet veel ruimte voor diversificatie. De vijf belangrijkste aandelen in de MSCI Emerging Markets Index wogen op 31 januari 2020 gezamenlijk voor 20% mee in de benchmark, wat minder ruimte laat voor onbekendere bedrijven, die kansen kunnen bieden. Dit leidt tot een andere beperkende factor: benchmarks weerspiegelen het verleden. Oudere opkomende markteconomieën en bedrijven die al een groeispurt hebben gemaakt, zoals Taiwanese bedrijven, wegen zwaar mee. Dat gaat ten koste van minder ontwikkelde bedrijven, die goed voorgesorteerd zijn op een toename van de welvaart, zoals in Vietnam of India.

Risico's beheersen en kansen vinden die oplossingen bieden voor ESG-kwesties

Investeringsbeslissingen kunnen en moeten de duurzaamheidsuitdagingen en -kansen waarmee bedrijven te maken hebben weerspiegelen. Naarmate opkomende markten zich verder ontwikkelen zullen ze meer energie gebruiken, wat leidt tot meer energiecentrales en fabrieken, en dus tot een grotere belasting van de natuurlijke hulpbronnen en het milieu. We kunnen niet verwachten dat mensen in de opkomende wereld hun aspiraties zullen inperken in ruil voor een schonere wereld. Er is een nieuwe aanpak nodig, die economische vooruitgang niet alleen berekent op basis van traditionele inkomsten, maar ook op de vraag of bedrijven duurzaam te werk gaan om hun negatieve impact te beperken.

Actieve beleggers kunnen hier passieve beleggers het nakijken geven door onderzoek te doen naar bedrijven, die een positieve impact hebben door bij te dragen aan, of gepositioneerd te zijn om te profiteren van oplossingen voor duurzaamheidsuitdagingen. Dit zijn meestal bedrijven met een lange termijnvisie en geen bedrijven die niet-duurzaam financieel gewin nastreven. Een lange termijnbenadering weerspiegelt vaak een kwalitatief hoogwaardig bedrijf, de actieve manager wint dus opnieuw.

Tot slot gaat actief beleggen verder dan kansen zoeken op het gebied van duurzaamheid. Via persoonlijke ontmoetingen en een open dialoog kunnen actieve beheerders positieve veranderingen bij ondernemingen stimuleren, net als door middel van engagement en stemmen. Dat maakt een integraal onderdeel uit van het creëren van duurzaam rendement op lange termijn.

Ons recente bezoek aan Indonesië sloot een jaar van succesvol engagement met een grote bank in het land af. Deze bank heeftaanzienlijke vooruitgang  geboekt bij het verbeteren van ESG-risico's en -kansen in de zakelijke kredietverlening aan industrieën met een grote impact, zoals palmolie. ‘Goed doen' is het kerndoel van verantwoord beleggen, en dat moet zo blijven.

Belangrijke risico’s

De waarde van beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen als het gevolg van markt- of valutabewegingen en beleggers kunnen het oorspronkelijk belegde bedrag mogelijk niet terugkrijgen. De informatie die wordt verstrekt in het marketingmateriaal, is geen, of kan niet worden opgevat, als beleggingsadvies of een aanbeveling om te kopen, verkopen of anderzijds transacties uit te voeren met betrekking tot de Fondsen.