BNP Paribas AM: Assetallocatie – Omgaan met "langer lager”


Onzekerheid rond de COVID-19 crisis en nog langer laag blijvende obligatie- en aandelenopbrengsten, nopen beleggers harder op rendement te jagen.

In de meest recente update van hun langere termijn assetallocatie – ook beschikbaar als podcast –  presenteren senior beleggingsstrateeg Daniel Morris en Koye Somefun, hoofd multi asset & solutions in de Quant Research Group, hun visie over wat te verwachten valt na de grote pandemie van 2020.

 

Een nieuw tijdperk van “langer lager”

In de huidige omstandigheden blijven aandelen een van de weinige activaklassen met groeipotentieel. Eerst echter een blik op de obligatiemarkten en de inflatie.

 

Op korte termijn blijven de rendementen op obligaties waarschijnlijk laag door de disinflatie en de acties van de centrale banken, wat nieuwe voeding geeft aan de “langer lager” mantra.

 

De Amerikaanse Federal Reserve houdt de rente waarschijnlijk enkele jaren op nul procent. Haar middellangetermijndoelstelling voor de reële rente is duidelijk: Breng deze omlaag en houd ze daar.

 

De kortetermijneffecten op de Amerikaanse consumenteninflatie van de COVID-19 crisis zijn waarschijnlijk negatief, waarbij het inzinken van de vraag waarschijnlijk leidt tot een daling van de inflatie.

 

Op de langere termijn is het, naarmate de vraag zich herstelt, denkbaar dat de economie tegen capaciteitsbeperkingen aanbotst. Zorgen over eng verweven leveringsketens in een tijdperk van pandemieën en rivaliteiten tussen grootmachten zouden de globalisering kunnen omkeren, de concurrentie kunnen beperken en de inflatie verder kunnen doen stijgen.

 

Het valt echter te betwijfelen dat deze trends de desinflatie die uitgaat van verdere automatisering, een nog groter gebruik van technologie en door internet gedreven prijstransparantie zullen overvleugelen.

 

Lees de volledigere analyse van de investeringsimplicaties van de grote pandemie van 2020.

 

Luister ook naar de podcast "Wat te verwachten na de Grote Pandemie van 2020 'met senior investeringsstrateeg Daniel Morris en Koye Somefun, hoofd multi-asset & solutions in de BNPP AM Quant Research Group (in het Engels).