BNP Paribas AM: China meldt 1e bbp-krimp in 28 jaar


COVID-19 uitbraak en wereldwijde verspreiding hebben Chinese economie 1e kwartaal hard getroffen. Risico's blijven hoog voor Q2, vooral voor export.

De Chinese economie kromp in het eerste kwartaal met 6,8%, wat wijst op een slecht tweede kwartaal en de hoop doet varen dat een snel herstel de schade van de uitbraak van het coronavirus aan 's werelds op een na grootste economie zou kunnen beperken. Wat betekent dit voor de vooruitzichten voor Chinese aandelen en obligaties?

 

De bbp-cijfers waren aan de lage kant van de bandbreedte van de marktverwachtingen. Maar samen met een verwacht negatief effect van de wereldwijde uitbraak van COVID-19 op de groei in het tweede kwartaal, lijkt de hoop van China op een V-vormig herstel serieus in gevaar. Afhankelijk van de beleidsprioriteiten van Peking, kan het bbp in 2020 met minder dan 4% op jaarbasis groeien.

 

Nieuwe bedreigingen

Er zijn twee grote risico's voor de groei: 1) Een mogelijke tweede golf van de uitbraak als China de lockdown-beperkingen opheft; 2) een wereldwijde groeivertraging in de komende maanden.

 

De ongekende opschorting van de normale economische activiteit in heel Europa, de VS en een groeiend aantal opkomende markten lijkt zeker te gaan leiden tot een drastische krimp van de Chinese export. Zo'n substantiële daling zou tussen de vier en acht procentpunten aan groei kunnen kosten. Dat weegt op tegen enig binnenlands herstel en zou Peking onder druk zetten om het beleid agressiever te versoepelen.

 

Lees de analyse van de COVID-19 opties voor de Chinese autoriteiten en de gevolgen voor beleggingen in Chinese aandelen en obligaties