BNP Paribas AM: Een recept na de verkiezingen: patstelling met een vleugje prik


De uitslag van de tussentijdse verkiezingen in de VS was grotendeels zoals verwacht. Moeilijker in te schatten is hoe de combinatie van een president zonder inhibities met een verdeeld Congres gaat werken. Het bestuderen van historische precedenten kan uitkomst bieden.

Zoals verwacht, namen de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen op 6 november de controle over het Huis van Afgevaardigden over, met een meerderheid in het 116e Congres dat op 3 januari 2019 van start gaat.

De "Blauwe Golf" van democratisch kiezersenthousiasme crashte op een golfbreker van uitdagende electorale wiskunde in de Senaat: de Democraten moesten 10 zetels verdedigen in staten die toen-kandidaat Trump won bij de presidentsverkiezingen van 2016, terwijl er slechts één zittende Republikeinse senator was die kandidaat was voor herverkiezing in een staat die Hilary Clinton won.

Bovendien waren de Republikeinen niet minder enthousiast over de tussentijdse verkiezingen dan de Democraten: de opkomst voor beide partijen was naar verluidt hoog. Als gevolg hiervan wonnen de Republikeinen zetels in de Senaat erbij, waardoor hun meerderheid daar toenam.

Gridlock vooruit?

Een verdeeld Congres leidt van oudsher tot een behoorlijke mate van impasse – geen van de partijen kan vooruitgang boeken op het gebied van hun wetgevingsprioriteiten, tenzij er een gemeenschappelijk doel met de ander is. Bovendien is het redelijk om te verwachten dat de Democraten niet willen streven naar gezamenlijke wetgevende inspanningen die president Trump kan presenteren als belangrijke prestaties tijdens een herverkiezingscampagne. Democraten zouden ook kunnen beslissen om hun meerderheid te gebruiken, vooral om hun agenda voor de volgende presidentsverkiezingen te 'adverteren', dat wil zeggen, met voorstellen te komen die waarschijnlijk populair zullen zijn bij hun basis en bij onafhankelijke kiezers, ook al maken die voorstellen geen kans op instemming in de Senaat en het vermijden van een presidentiële veto.

Ten slotte zou het wetgevende werk van het Congres tot stilstand kunnen komen als de Democraten in het Huis besluiten hun energie te richten op toezicht op het regeringsbeleid en Witte Huismedewerkers, met inbegrip van het opstarten van een afzettingsprocedure.

Klik hier voor een gedetailleerde beoordeling van de economische, markt- en investeringsimplicaties die voortvloeien uit de resultaten van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen, met inbegrip van een analyse van eerdere periodes met een verdeeld Congres.