BNP Paribas AM: Lessen voor factorbeleggen in aandelen


Ondanks de negatieve impact van de COVID-19 crisis is er nu een gelegenheid om factorstrategieën voor aandelen te herzien en zo nodig te verbeteren.

Sinds begin 2020 hebben multifactor-aandelenstrategieën ondermaats gepresteerd. Beleggers met een lange beleggingshorizon zouden dit als een 'korte termijn'-gebeurtenis kunnen beschouwen.
 

Bij het onderzoek naar en het ontwerpen en implementeren van systematische factorstrategieën kunnen gebeurtenissen op korte termijn worden beschouwd als uitzonderlijk en vaak niet voorspelbaar. Niettemin is de COVID-19 crisis een kans om de door ons beheerde factorbeleggingsstrategieën te herzien, te bevestigen en, indien nodig, te verbeteren.

 

De redenen achter de recente prestaties van multifactor-aandelenstrategieën

De marktturbulentie van 2020 heeft de slechte performance van deze strategieën verergerd. Er zijn een aantal verklaringen:

  • De achterblijvende prestaties van waardeaandelen ten opzichte van kwaliteits- en groeiaandelen. De underperformance van value is nu de langste ooit en heeft de resultaten van multifactoraandelenstrategieën in de afgelopen jaren teruggehouden.
  • De keuzes met betrekking tot diversificatie en risicobeheersing houden in dat de meeste strategieën onderwogen zijn in large- en mega-cap aandelen – inclusief de “zware” Amerikaanse informatietechnologie aandelen. Die hebben het de afgelopen jaren en opnieuw tijdens de COVID-19 crisis goed gedaan, ook ten opzichte van small caps.
     

Lees hoe multifactorstrategieën op de lange termijn meerwaarde kunnen leveren, tegelijkertijd de risico's kunnen beheersen en doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en koolstofreductie kunnen integreren

Luister ook naar de podcast met Grégory Taieb, Laurent Lagarde en Daniel Morris over de bijzonderheden van de recente rally en de vooruitzichten voor factorbeleggen in aandelen