Amundi: De noodzaak van low-carbon beleggen

Een groenere aandelenportefeuille tegen relatief lage kosten.

Beleggers kunnen het klimaatrisico in hun portefeuille verlagen door de CO2-voetafdruk in hun portefeuille te beperken. Dat hoeft niet ten koste te gaan van het rendement, blijkt uit de resultaten van de speciale ‘low-carbon’ indices van Amundi Asset Management.

Klimaatverandering brengt grote risico’s voor de beleggingsportefeuille met zich mee. Niet alleen fysiek, zoals de potentiële schade van overstromingen, maar ook vanwege overheidsmaatregelen om klimaatverandering te voorkomen. In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden Celsius mag stijgen. ‘De kosten voor het uitstoten van CO2 zullen daardoor naar verwachting sterk toenemen en dat heeft negatieve gevolgen voor vervuilende bedrijven’, zegt Frédéric Hoogveld, investment specialist van Amundi.

Stevige CO2-reductie

Daar komt het gevaar van ‘stranded assets’ bij. De overeengekomen maximale opwarming van de aarde heeft als consequentie dat naar schatting een derde van de olievoorraden, de helft van de voorraden gas en 80% van de voorraden steenkool in de grond moeten blijven. ‘Als bedrijven in deze sectoren moeten gaan afschrijven op hun reserves, dan kan dat leiden tot grote verliezen’, zo waarschuwt Hoogveld. Om deze risico’s te mitigeren, heeft Amundi samen met twee pensioenfondsen en indexprovider MSCI speciale ‘low carbon’ indices ontwikkeld. Deze sluiten de 20% meest vervuilende bedrijven op basis van de CO2-emissies uit alsmede de grootste eigenaren van CO2-reserves. Voor de MSCI World Low Carbon Leaders index heeft dit geleid tot een forse afname van de CO2-emissies met minstens 50% vergeleken met de MSCI World index. Het risico van afboekingen op de stranded assets is zelfs met 68% verminderd.

Kans op outperformance

Interessant is dat de tracking error maar 0,6% bedraagt. Dat komt volgens Hoogveld doordat slechts een paar bedrijven een heel grote negatieve invloed hebben op het milieu. Verwijdering van deze megavervuilers leidt direct tot een significante beperking van de CO2-voetafdruk. De blootstelling aan sectoren, landen en waarde- en groeiaandelen komt ruwweg overeen met de marktwaarde gewogen benchmark. ‘Doordat de strategie is onderwogen in CO2-intensieve bedrijven zal er echter sprake zijn van een outperformance wanneer de kosten voor CO2-uitstoot stijgen’, zegt Hoogveld. Een back-test wijst uit dat het rendement in de periode 2010-2014 0,4% per jaar hoger zou zijn geweest.