Kempen: bijlezen in de zomer


Nog vakantieplannen of gewoon even ontspannen met een boek op balkon of terras? Evert Waterlander, director Client Solutions bij Kempen Capital Management, selecteerde voor u een paar ‘must reads’ voor de zomer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Titel:  The Essays of Warren Buffet
Lessons for investors and managers
Redacteur: Lawrence Cunningham
ISBN ISBN-13: 978-1611634099

Warren Buffett is staat bekend als de exponent van langetermijnbeleggen. Hij heeft vanwege zijn rake uitspraken de bijnaam “het Orakel van Omaha”. Hij communiceert niet alleen in oneliners maar kan zijn visie ook toelichten en onderbouwen met aansprekende anekdotes. Zo ook in zijn jaarlijkse nieuwsbrief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway. Redacteur Lawrence Cunningham koos uit de sinds 1977 verschenen aandeelhoudersbrieven de meest boeiende passages en rangschikte deze naar zeven thema’s. Door voor elk thema de brokjes die in de loop der jaren zijn gedeeld aan elkaar te knopen komt de Buffett-visie op diverse aan beleggen en fundamentele analyse gerelateerde onderwerpen naar voren, zoals de betekenis van aandelenkoersen, corporate governance, fusies & overnames of accounting. Kortom dit boek biedt een ‘essay’ op zeven interessante thema’s.

 
Titel:      Winning the Loser’s Game
Timeless Strategies for Successful investing
Auteur Charles D. Ellis
ISBIN 13-978-0071813655

Charles Ellis heeft zijn sporen als belegger verdiend en zijn boek wordt vaak een klassieker genoemd. De stelling is dat beleggen een spel is waar meer verliezers dan winnaars actief zijn. De verliezers laten zich opjagen door de waan van de dag. De winnaars hebben geduld: het zijn langetermijnbeleggers. Zij houden door de tijd heen vast aan hun doelstelling, hanteren realistische rendementsverwachtingen, kiezen bewust voor spreiding en worden actief zodra er een kans is om te profiteren van irrationeel gedrag van kortetermijnbeleggers. Dit is een strategie die onder alle marktomstandigheden (timeless) is toe te passen. Niet vreemd dat Ellis als langetermijnbelegger in zijn boek een sterke voorkeur voor aandelen laat doorschemeren en als voormalig Vanguard-topman passief beheerde beleggingsfondsen ook als oplossing ziet om bij de waan van de dag weg te blijven.

Dit artikel maakt deel uit van de laatste uitgave van de Kempen Insight – Het online magazine van Kempen Capital Management. Je vindt het magazine op www.kempeninsight.nl