Kempen: De zieke man van Europa is een vrouw


Kempen's hoofdeconoom Roelof Salomons geeft zijn oordeel over actuele zaken die belangrijk zijn voor beleggers. Deze week bespreekt hij Frankijk.

Vorige week las ik een mooi interview met Patrick Artus (de hoofdeconoom van Natixis), die waarschuwde dat Fransen economisch onvolwassen zijn. Na dat interview ben ik in de cijfers over de Franse economie gedoken. Ik schrok me rot. De economische groei is simpelweg onacceptabel laag.

In 2000 was in zowel Frankrijk als Duitsland het werkloosheidspercentage 8%. In Duitsland is dat tot onder de 4% gedaald, maar in Frankrijk blijft het boven de 8%. De concurrentiepositie van beide landen verklaart het enorme verschil. Sinds Frankrijk is toegetreden tot de eurozone heeft het land een daling gezien van maar liefst 40% marktaandeel in haar export.

De belangrijkste reden is de arbeidsmarkt. De Franse lonen zijn in vergelijking met de Duitse iets gedaald (lang niet zoveel als in bijvoorbeeld Spanje overigens). Ze horen het in Parijs niet graag, maar Frankrijk lijkt op Italië. De macht van de vakbonden is ongekend groot, de hoogte van het minimumloon simpelweg te groot en het ontslagrecht is weinig flexibel.

Lees hier verder