Dit artikel wordt u aangeboden door Van Lanschot Kempen Investment Management.

Kempen terugblik: een prachtig beleggingsjaar

De beheerders van het Kempen (Lux) Global Small-cap Fund kijken terug op een prachtig beleggingsjaar met een rendement van 26,1 procent [1] vergeleken met 16,1 procent voor de MSCI World Small-cap Index benchmark. In dit artikel kijken we terug op 2016 en schetsen onze verwachtingen voor 2017.

De sterke performance in 2016 - 10 procent meer dan de benchmark - is grotendeels te danken aan de selectie van de juiste aandelen binnen regio’s en sectoren, niet zozeer door de juiste specifieke regio of sector. Het rendement van het fonds was bovendien in elke grote regio beter dan de benchmark. Dit is in lijn met onze filosofie, we zien onszelf als bottom-up stock pickers. Onze portefeuille is goed gespreid over sectoren en regio’s en we maken geen specifieke top-downkeuzes voor grote overwegingen in bepaalde regio’s of sectoren versus de benchmark. We geloven dat we met onze aandelenselectie op basis van fundamentele analyse langetermijnwaarde kunnen toevoegen.

Strikte criteria

Ons beleggingsproces is gebaseerd op een paar principes, die grotendeels beschreven staan in ‘The Intelligent Investor’ van Benjamin Graham uit 1949. Het eerste principe van deze grondlegger van het valuebeleggen is dat we een aandeel zien als een instrument dat eigenaarschap van een bedrijf geeft, in tegenstelling tot een speculatief instrument. Zo stellen we ons ook op in gesprekken met het management van bedrijven waarin we investeren. Vervolgens beoordelen we de langetermijnkwaliteit van het bedrijf. Ten slotte kijken we of er een veiligheidsmarge bestaat tussen de prijs van het bedrijf op de beurs en de waarde die we zelf toekennen op basis van ons waarderingsmodel. We passen deze selectiecriteria heel strikt toe en investeren alleen in de meest geschikte bedrijven uit ons wereldwijde universum.

Grondige kennismaking

Onze beleggingsfilosofie vraagt om een grondige analyse van elk bedrijf, een gedisciplineerd proces en een onafhankelijke denkwijze. In 2016 hebben we 273 gesprekken gevoerd met de managementteams van de bedrijven waarin we beleggen. We hebben diverse conferenties en bedrijven bezocht in Noord-Amerika en Europa. Ook zijn we twee keer in Japan geweest om de bedrijven in onze portefeuille te spreken. Het voordeel van beleggen in small-caps is dat de bedrijven zeer toegankelijk zijn, waardoor we ze goed kunnen leren kennen en begrijpen. We richten ons op de lange termijn. Daardoor investeren we soms in bedrijven waarvan de resultaten op korte termijn onder druk staan, maar die uitstekende langetermijnperspectieven hebben. Maar liefst acht van deze strategisch goed gepositioneerde bedrijven in onze portefeuille hebben in 2016 een overnamebod ontvangen. Dit bevestigt de onderliggend aantrekkelijke langetermijnwaardering van onze portefeuille.

Eerste plaats Morningstar peergroup

In 2016 heeft het Kempen (Lux) Global Small-cap Fund het hoogste rendement gehaald binnen de Morningstar-peergroup van zestig wereldwijde small-capfondsen. Gezien onze brede spreiding over sectoren en regio’s heeft deze nummer 1-positie ons positief verrast. Statistisch gezien is de kans minimaal dat een goed gespreide portefeuille als de onze op eenjaarsbasis dit soort ranglijsten aanvoert of afsluit. Een deel van de verklaring is dat veel beleggingsfondsen niet gericht zijn op ‘waarde’, een stijl die in 2016 een sterke performance liet zien. In de peergroup van zestig small-capbeleggingsfondsen zijn slechts zeven fondsen die in de Morningstar-categorie ‘waarde’ vallen, terwijl 23 fondsen in de ‘groeicategorie' worden ingedeeld, en dertig in de ‘gemengde’ categorie. Onze langetermijnvalue-beleggingsstijl onderscheidt zich daarmee van veel andere global small-capbeleggingsfondsen.

In juli van 2017 bestaat het fonds drie jaar. Veel institutionele beleggers hanteren een driejarig trackrecord als harde eis voordat zij überhaupt overwegen om een nieuw beleggingsfonds op te nemen. We zien de laatste maanden al verhoogde interesse, gebaseerd op het proces dat we ontwikkeld hebben en de prestaties tot nu toe. We verwachten dat die belangstelling gedurende dit jaar verder zal toenemen. Een andere vereiste van institutionele beleggers is een minimale grootte van het fonds. In 2016 zijn we van 11 miljoen euro naar ruim 50 miljoen euro beheerd vermogen gegroeid, waardoor we bij meer beleggers op de radar verschijnen. We zijn bijzonder dankbaar voor de beleggers die in de beginjaren in ons fonds hebben geïnvesteerd. Ook in 2017 zijn we er als team op gebrand om het fonds zo goed mogelijk te beheren. We monitoren onze bestaande beleggingen constant en zijn continu op zoek naar aantrekkelijke, nieuwe beleggingsmogelijkheden. In onze Quarterly en de maandberichten blijven we verslag doen van de belangrijkste ontwikkelingen van ons fonds en geven we meer achtergronden over onze werkwijze en de bedrijven waarin we beleggen.

[1] Na kosten, Klasse BN. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Disclaimer

Kempen Capital Management N.V. (KCM) heeft een vergunning als beheerder van diverse beleggingsinstellingen en voor het verlenen van beleggingsdiensten en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

Dit artikel is onderdeel van de nieuwe Kempen Quarterly. Lees de hele editie hier